Nyhetsbild

Allt fler vill producera egen el

Energikris, höga elpriser och läget i omvärlden har gjort sitt för att öka efterfrågan på solceller. Jämför man årets första kvartal mot det föregående har förfrågningarna ökat dramatiskt. Trenden är en del av en generell tendens att vilja få bättre kontroll över sina elkostnader.


Intresset för att installera solceller når rekordnivåer under första kvartalet 2022. På marknadsplatsen Offerta märks efterfrågan tydligt. Där har förfrågningarna från privatpersoner som rör installation av solceller ökat med 172% jämfört med samma period förra året.
– Det är en stor ökning inom kategorin solceller men även andra uppvärmningsalternativ ökar i popularitet. Den rådande energikrisen, vinterns höga elpriser och det oroande världsläge gör att många vill bli självförsörjande på el säger, Anna Bergius, vd på Offerta.se.


solceller


Grön teknik


Förutom att installera solceller har efterfrågan på att installera braskamin och skorsten ökat med 38% och intresset för att installera bergvärmepump ökat med 11% jämfört med samma period föregående år. Att installera solceller och braskamin är ett sätt för hushållen att både minska och få bättre kontroll över sina elkostnader. Från och med 2021 har det tidigare solcellsstödet ersatts med en skattereduktion för grön teknik. Stödet fungerar på liknande sätt som rot-och rutavdraget där det utgår en skattereduktion för kostnaden för arbete och material vid installation av tex solceller.
– Det är roligt att folk äntligen fattat det här med solceller, så länge det finns ett ekonomiskt incitament till att installera solceller så tror vi på en fortsatt ökning. Företagen har redan fattat vad det handlar om och står redo att installera, avslutar Anna Bergius.
Mikael Barani

2022-04-07 08:52