Nyhetsbild

Molnbaserad luftreningstjänst vinner innovationspris

Årets vinnare av innovationsmästerskapet PropTech Championship är Sally R. Företaget erbjuder en molnbaserad tjänst som syftar till att förbättra luftkvaliteten och samtidigt sänka energiförbrukningen vid ventilation i kommersiella fastigheter.


PropTech Championship är ett samarbete mellan Skanska och PropTech Sweden och är det första företagsmästerskapet inom innovation i sitt slag i syfte att låta de mest relevanta och smartaste lösningarna komma genom bruset. Tillsammans med en jury bestående av representanter från Skanska, PropTech Sweden, LMRE samt Anna Kinberg Batra utsågs Sally R till vinnare under fredagen vid Sthlm New i Hammarby Sjöstad.


Juryns motivering:
"Genom att möjliggöra och utveckla nytänkande teknologi tillsammans, har Sally R och Skanska möjlighet att göra verklig förändring för att minska CO2-utsläppen, och därmed uppfylla målen och ambitionerna inte bara för företagen utan för samhället som helhet."


Sally R erbjuder en molnbaserad tjänst med fokus på att förbättra luftkvaliteten och minska energiförbrukningen vid ventilation av kommersiella byggnader. Det svenska PropTech-företaget kommer att tilldelas ett innovationskontrakt med Skanska Kommersiell Utveckling Norden och få sin lösning realiserad i ett kommande fastighetsutvecklingsprojekt som utvecklas och byggs i samarbete med Skanska i Sverige, Norge och Finland.


Fredrik Tunberg, CEO, Sally R:
– Att vinna PropTech Championship är stort för oss eftersom vi kommer att få möjligheten att arbeta med Skanska om lösningar som ökar hållbarheten i kommersiella byggnader. Sally R kombinerar molnbaserade algoritmer med en unik kolavskiljningsteknik designad för inomhusmiljöer. Tillsammans kommer Skanska och Sally R att förbättra kvalitén på inomhusluften samt uppnå betydande energi- och koldioxidbesparingar för Skanskas kommande utvecklingsfastigheter.


Henrik Ahnström, Skanska:
– Ett stort grattis och tack till Sally R för att de varit del av vårt mästerskap. Jag är övertygad om att vi har stor potential som partners inom innovation för att göra stor påverkan, till det bättre för klimatet och samhället, säger Henrik Ahnström, Innovationsdirektör, Skanska Kommersiell Utveckling Norden!


Roger Tofft, PropTech Sweden:
– Jag är otroligt stolt att vi på PropTech Sweden, tillsammas med Skanska, på en sådan kort tid kunnat bidra till förändring i branschen. Genom PropTech Championship får vi maxeffekt av två sidor inom branschen, där Skanska kopplar kategorierna direkt in till sina affärsmål och verkligen vill skapa förändring, samtidigt får vi en ökad kännedom om vad som pågår inom varje kategori. Vinnaren å sin sida, förutom äran, får priset om Samarbetsavtal med Skanska som ett konkret värde direkt in i verksamheten. Jag ser fram emot att vi får se många fler Championships hela vägen fram till 2030 och där vi kan titta tillbaka och säga: ja, vi skapade verkligen en förändring!


  PropTech, innovationstävling  
Om PropTech Championship - det första företagsmästerskapet inom innovation i sitt slag
PropTech Sweden har tillsammans med Skanska Kommersiell Utveckling Norden samarbetat i lanseringen kring PropTech Championship där vinnaren tilldelas ett innovationskontrakt med Skanska.


Fastighets- och byggbranschen står inför snabba förändringar genom stigande efterfrågan och behov från marknaden samt allt ökande ambitiösa företags- och branschmål. Ökad digitalisering och nya innovativa lösningar behövs för att förbli relevanta för att möta de strängare klimatmålen och kundernas krav. Mästerskapet ska bidra i utvecklingen av detta.


Juryn har bestått av: representanter från Skanska och experter från fastighets- och PropTech-branschen: Henrik Ahnström, Innovationsdirektör Skanska Kommersiell Utveckling Norden, Anna Kinberg Batra, Jan Elfving (Ansvarig operationell effektivitet och IT Skanska Finland), Jo Mortensen (Innovationsdirektör och grön affärsutveckling Skanska Norge) och Sanna Walfridsson (Europeisk PropTech konsult vid LMRE).
Mikael Barani

2022-03-28 10:02