Nyhetsbild

Trygghet och grönska, när storstadsbon själv får välja

När storstadsbor väljer bostadsområde är det idag faktorer som trygghet och närhet till skog och mark som ligger i topp. Tendensen har blivit allt tydligare under de senaste fem åren, något som en färsk Sifo-undersökning visar. Undersökningen är beställd av mäklartföretaget Bjurfors.


När storstadsbor väljer bostadsområde är tryggheten avgörande för sju av tio (70 procent). Nästan hälften (46 procent) uppger också att trygghetsfaktorn är viktigare nu än för fem år sedan. En annan detalj som blivit allt viktigare är närheten till naturen. Det tycker runt var tredje svarande (33 procent). Skulle det vara flyttdags i dag uppger hälften att närhet till naturen är viktigt (50 procent).


– Att trygghet blivit viktigare när vi väljer var vi ska bo är en trend som har synts under flera år, och det är något vi tror bara kommer fortsätta öka. En ökad vilja att bo nära naturen är inte heller något nytt. Vi har länge kunnat se en ökad utflyttning från våra storstadsområden, men den gröna vågen har helt klart förstärkts under pandemin. Om detta är tillfälligt eller bestående återstår att se, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.


Mindre viktigt


Det finns även ett antal faktorer som har minskat i relevans. Ungefär hälften (45 procent) uppger att närhet till restauranger och uteliv inte är lika viktigt nu som för fem år sedan. I dag är det endast en av sju (14 procent) som värdesätter ett boende med närhet till nöjesliv. En av tre (33 procent) menar även att behovet av att bo nära sitt arbete har minskat de senaste åren. I dag ser knappt två av tio (21 procent) faktorn som avgörande.


– En längre tid av hemarbete har förändrat våra preferenser. I dag är det betydligt fler som kan tänka sig att bo längre från arbetsplatsen, speciellt om det också innebär att boendekvaliteten ökar. Att vi hållit oss borta från serveringar, kulturevenemang och arenor är även det något som har påverkat vår syn på det perfekta bostadsområdet. Fler kan tänka sig ett liv utanför stadens puls, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.


  Sverige, hus  


Viktigast vid val av bostadsområde (i nuläget):


Tryggt område 70 procent
Närhet till kommunikationer 55 procent
Närhet till service (butiker, skola, omsorg etc.) 51procent
Närhet till natur 50 procent
Närhet till sysselsättning 21 procent
Närhet till underhållning (kultur, restauranger, uteliv etc.) 14 procent


Detta har blivit viktigare de senaste fem åren (topp 3):

Tryggt område 46 procent
Närhet till natur 33 procent
Närhet till service (butiker, skola, omsorg etc.) 22 procent


Detta har blivit mindre viktigt de senaste fem åren (topp 3):

Närhet till underhållning (kultur, restauranger, uteliv etc.) 45 procent
Närhet till sysselsättning 33 procent
Närhet till kommunikationer 15 procentUndersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–14 januari 2022. Totalt intervjuades 1587 personer i åldern 18-79 år, boendes i Stockholm, Göteborg och Malmö. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Mikael Barani

2022-03-22 09:08