
Unga i skogsbranschen vill utveckla sin maskinkunskap
Trots stor trygghet i maskinanvändning vill över hälften av de under 50 år i nordens skogsbransch lära sig mer. STIHL:s rapport visar på stark vilja till kompetensutveckling.
Den nordiska skogsbranschen fortsätter att stå stadigt när det gäller maskinkompetens. Hela 96 procent av yrkesverksamma uppger att de har den kunskap som krävs för att hantera de maskiner som används i det dagliga arbetet. Det är en knapp ökning från redan höga 94 procent föregående år.
Men bakom siffrorna finns också en tydlig signal om att branschen inte nöjer sig – framför allt inte de yngre yrkesverksamma. Bland personer under 50 år uttrycker hela 54 procent att de har behov av ytterligare utbildning, vilket är betydligt högre än genomsnittet på 41 procent.
– Det finns en stark vilja att utvecklas och ett professionellt driv framåt, även bland dem som redan känner sig trygga i sin roll. Vi ser också en tydlig koppling till de omvälvande förändringar som präglar branschen nu i form av teknikskiftet och ökade hållbarhetskrav. Det krävs exempelvis ny kunskap för att kunna planera och maximera arbetsdagen med batterimaskiner jämfört med bensindrivna, säger Johan Appelqvist, Head of Product, Service & Training på STIHL i Norden och fortsätter:
– Vår uppgift är att möta engagemanget genom att erbjuda relevant kunskap, verktyg och utbildning som både stärker proffsens arbete och bidrar till ett mer hållbart maskinanvändande.
Kunskapstörsten är stor hos dagens unga skogsarbetare.
Nordiska variationer
Undersökningen lyfter även fram vad branschaktörer ser som viktigast för att driva utvecklingen framåt. Att öka kunskap och kompetens rankas högt – särskilt norrmän (48 procent) och finländare (43 procent) anser att kunskap och kompetens bör vara prioriterade frågor för att branschen ska utvecklas i en positiv riktning. Danskarna prioriterar frågan i lägre utsträckning (28 procent) än övriga nordiska länder.
Regionalt skiljer sig självförtroendet kring maskinkunskap något: Danmark toppar listan där 63 procent upplever att de har tillräcklig kunskap, följt av Finland (56 procent), Norge (54 procent) och Sverige (53 procent). Skillnaderna pekar på varierande utbildningstraditioner och behov i de olika länderna – något STIHL tar hänsyn till i sin regionala utbildningsstrategi.
– Med dagens utvecklingstakt är det viktigare än någonsin med kontinuerlig fortbildning. Vårt mål är att inspirera till både effektiv användning och hållbar skötsel av maskiner och utrustning. Vi satsar också stort på våra tekniska tjänster som ska underlätta just detta, säger Johan Appelqvist.
FAKTA
Rapporten bygger på en undersökning genomförd av Novus mellan den 17 juni och 11 augusti 2024. Totalt deltog 785 yrkesverksamma inom skogsbruk, landskapsvård och grönområden i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Syftet var att kartlägga aktuella trender, attityder och framtidsutsikter inom den nordiska skogs- och grönytebranschen.
Ta del av Nordic Outdoor Industry Report 2025 från STIHL här.
2025-07-15 12:11