Nyhetsbild

Forskning visar att mäklare drivs av kundrelationer

Ny forskning från Högskolan i Gävle visar att varma relationer är en stor drivkraft för mäklare. Dessutom har det visat sig att mäklares välmående är beroende av var i landet de bor.
– Något som utmärker dem är den starka emotionella drivkraften i en förtroendefull relation till sina kunder, säger Martin Ahlenius, före detta fastighetsmäklare som numera forskar om fastighetsmäklare vid Högskolan i Gävle.


Efter att ha intervjuat nio av de mest framgångsrika fastighetsmäklarna i en stor organisation, lokaliserade över hela landet, slogs Martin Ahlenius och hans medförfattare av hur viktiga kundrelationerna var för deras välmående.– Det som överraskade både oss och till viss del de intervjuade var hur mycket kundrelationerna påverkade som emotionell drivkraft. Att en varmare relation till sina kunder blir en drivkraft i sig, säger Martin Ahlenius.


Förtroendet en drivkraft i sig


Och det är ju fullkomlig logiskt när man tänker efter, enligt Martin Ahlenius, som fastighetsmäklare så träffar du en person som får förtroende för dig och vill att du skall hjälpa dem med livets förmodligen största affär.


– För de allra flesta är hemmet förknippat med väldigt mycket känslor, det är bland det personligaste vi har och att kunna få det här förtroendet upplevdes som bland det värdefullaste i yrket, säger hanMartin Ahlenius


Pengarna blir kvittot


De högpresterande mäklarna sade att de drivs av att hjälpa människor, att det är så de ser på mäkleri. Vissa av dem pratade om hur de får kickar av att få ett stort förtroende.


–Eftersom förtroendet handlar om någonting som händer mellan människor så blir det finansiella också en bekräftelse på hur du är som person, och man mår bra av att vara en människa som inger ett sådant förtroende, säger Martin Ahlenius.


De agerar långsiktigt


Snabba klipp kommer inte att leda till en långsiktig positiv kundrelation som gör att mäklaren till sist bara lever på rekommendationer, enligt Martin Ahlenius. Dessa stjärnmäklare agerar långsiktigt och relationen till kunderna är mycket viktig, så de måste genuint gilla att jobba med människor.


– Du kan inte lära dig att gilla människor, du kan tolerera människor, men att verkligen gilla att jobba med människor med allt vad det innebär är mycket mer ett personlighetsdrag.


– En ny undersökning från Högskolan i Gävle visar också att de mäklare som mår bäst inte finns i storstäder, utan på mindre orter. Delvis för att de lär känna människorna och får möjlighet att bygga denna långsiktighet som de mår så bra av sedan, säger Martin Ahlenius.

Text: Douglas Öhrbom
Mikael Barani

2022-03-07 11:45