Riksbyggen kräver politiska insatser för bostadsbyggandet
Det krävs brådskande politiska åtgärder för att få fart på bostadsbyggandet i Sverige, detta anser Riksbyggen genom vd Johanna Frelin. Preliminära siffror från SCB visar att branschen under de första tre kvartalen i år påbörjade bygga cirka 21 550 lägenheter, en takt som inte släper efter jämfört med behovet.
– Även om vi ser en liten ökning i antalet påbörjade lägenheter jämfört med förra året, går byggtakten fortfarande alarmerande långsamt. Konsekvensen blir att vi inte kommer i närheten av att möta det långsiktiga behovet på bostadsmarknaden, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.
Takten för bostadsbyggande behöver höjas enligt Riksbyggen.
Kurvan för småhus visar en tydlig nedgång. Under perioden påbörjades omkring 4 050 lägenheter i småhus, vilket motsvarar en minskning med 18 procent jämfört med samma period 2023. Sett till flerbostadshus ökar antalet påbörjade bostäder med 12 procent från 15 592 till 17 500.
– Förslag om höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav som nu behandlas av regeringen är välkommet men vi efterfrågar åtgärder för att säkra tillgången till bostäder i Sverige redan nu, avslutar Johanna Frelin.
Notera att ovan siffrorna är preliminära på grund av eftersläpning i rapportering.
Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter
• Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
• Politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc. Vi samhällsbyggare efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.
• Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
• Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
• Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.
2024-11-22 12:27