Nyhetsbild

Kalixbron – en ljusstark vinnare

Kalixbron har vunnit exteriörpriset i årets upplaga av Svenska Ljuspriset. Juryn låter veta att ljussättningen är gracil samtidigt som den underlättar möjligheterna till rekreation även efter att det har blivit mörkt.


Med Kalixälvens naturliga skönhet och betydelse för staden som utgångspunkt har designteamet arbetat med en ljussättning som lyfter fram älvens karaktär och brons arkitektoniska särdrag utan att konkurrera med det omgivande landskapets kulturvärden. Målet har varit att skapa en bro som smälter in i den omgivande naturen och förstärker dess magi även under dygnets mörka timmar. Stor hänsyn har tagits till ekologiska faktorer och djurlivet i älvrummet, vilket har varit en central del i designprocessen.


Bevarar älvens värden


Kalixbron är en I-balksbro i betong och stål, där mellanstödens eleganta samspel med överbyggnaden och valvkonstruktionens vinklade sidor ger bron ett unikt uttryck. Ljussättningen accentuerar valvens inre ytor och brostödens silhuetter och skapar en trygg och inbjudande plats under bron. Genom att använda avancerade visualiseringstekniker, inklusive en spelmotor för ljusdesign, kunde teamet på Sweco övervinna utmaningarna med att skapa en ljusdesign som bevarar älvens naturliga och kulturella värden och samtidigt förbättrar den visuella upplevelsen.


  Kalixbron. Foto: Måns Berg


Kalixbron har vunnit pris för sin ljussättning. Foto: Måns Berg (även artikelns dragarbild)



Kalixbron är ett tydligt exempel på vikten av ett nära och kontinuerligt samarbete med arkitekter, landskapsarkitekter, el, konstruktion, beställare och övriga intressenter. Tillsammans har projektgruppen kunnat skapa något unikt och meningsfullt. Denna upplevelse har verkligen visat vikten av samarbete och att en stark gemensam vision är avgörande för att nå de bästa resultaten.

Jurymotiveringen:

”En enastående vacker och gracil ljusskulptur spänner över Kalixälven. Brons arkitektur och ljus är samstämt utmejslade med en precision likt en grafisk skalpell. Under designprocessen har armaturval, positioner, ljusspridningar och ljusnivåer minutiöst planerats med hjälp av en kraftfull spelmotor. Ljusdesignen bevarar landskapets höga natur- och kulturvärden och förhöjer möjligheterna till rekreation längs älven efter mörkrets inbrott. Ljussättningen av Kalixbron är stilren, säker och bekräftar devisen ”less is more”. ”


Medverkande i projektet:


Beställare: Trafikverket
Belysningsplanerare: Sweco, Caroline Zima, ansvarig ljusdesigner, Carl Martinsson och Tobias Andersson, inriktning
Arkitekt: Sweco, PeGe Hillinge, ansvarig arkitekt, Malin Landh, handläggande arkitekt, Malin Mirsch, medverkande arkitekt Landskapsarkitekt: Ylva Thomasdotter
Elkonsult: Sweco, Lars Nilsen, tekniskt ansvarig El, Sebastian Bergman, Pontus Östling, Katarina Svensson, Niklas Persson
Elentreprenör: 
Infra Service Nord


Två andra projekt hade också tagit sig till finalen: Hisingsbron i Göteborg samt Stora torg i Eslöv. Dessa tilldelades hedersomnämnanden. Prisutdelningen ägde rum den 3 september i samband med Ljusdagen på Münchenbryggeriet i Stockholm.


Tävlingens interiörklass vanns i år av Restaurant Vyn - Daniel Berlins tvåstjärniga krog på Österlen.


Restaurang Vyn. Foto: Lasse Olsson
Restaurang vyn på Österlen vinner Svenska Ljusprisets interiörklass för sin omslutande belysning som framhäver matupplevelsen.
Foto: Lasse Olsson


Om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en prestigefylld tävling som lyfter fram och belönar de mest innovativa och framstående ljusprojekten i Sverige. Tävlingen har som mål att sprida medvetenhet om ljusets betydelse i miljön och att lyfta fram det bästa inom svensk ljusdesign.




Mikael Barani

2024-09-04 12:12