Nyhetsbild

Gloria framhäver Göteborgs skönhet

I samband med att Slottsskogen i Göteborg firar 150 år får området ett utkikstorn. Nu står det klart att det vinnande förslaget blir Gloria, en cirkelformad plattform med vy i 360 grader.


Efter beslut i stadsmiljönämnden torsdagen den 13 juni blev det klart att Slottsskogen, som fyller 150 år i år, planeras få ett utkikstorn i födelsedagspresent. Utkikstornet ska bli ett landmärke i Göteborg och ge ett bestående avtryck i parken i samband med 150-årsjubileet.


  Göteborg
Göteborg i sig grundades 1621 och nu firar Slottskogen 150 år.


Det är på den befintliga utsiktsplatsen norr om Hjorthagsdammen som utkikstornet är planerat att uppföras. Tre arkitektkontor fick uppdraget att ta fram ett förslag på utkikstorn för att markera Slottsskogens 150-årsjubileum. Ett av förslagen har nu stadsmiljöförvaltningen valt att jobba vidare med. Förslaget, som heter Gloria, består av en cirkelformad plattform som bärs upp av pelare. Formen ska uppmana besökarna att röra sig runt med utsikten mot alla väderstreck.
 Slottsskogens nya utkikstorn är svaret på frågan: Var är Göteborg vackrast? Svaret är enkelt! Överallt! Vi ritar en cirkel så att hela horisonten från Vinga i väst, Hisingen i Norr, Delsjön i Ost till Frölunda i söder kan tävla i sol, regn och rusk. Göteborg i 360 grader är världens bästa plats. Klättra upp och njut! säger Gert Wingårdh, arkitekt på Wingårdhs, som har tagit fram förslaget.


Ett landmärke


På utsiktsplatsen finns idag en sten som kommer att finnas kvar med fri utblick mot nordväst. I projektet ingår också en viss upprustning av stigen som kopplar samman utsiktsplatsen med djurgårdarna i sydväst och bergspromenaden i öst. Det ligger i linje med utvecklingsplanen för Slottsskogen, där ett av målen är att öka tillgängligheten och skapa möjligheter för fler att hitta och besöka en utsiktsplats i parken.
— Med den här utkiksplatsen vill vi skapa ett landmärke och en mötesplats på en av de högst belägna platserna i Slottsskogen. Vi tror att platsen och tornet kommer att bidra till att locka besökare till Slottsskogen och att fler besökare upptäcker nya platser i parken, säger Anders Ramsby, direktör för stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.


Bakgrunden till idén om ett utkikstorn är stadsmiljönämndens beslut i oktober 2023 om att genomföra en investering för att markera Slottsskogens 150-årsjubileum.
 Det här är ett fint sätt att uppmärksamma jubilaren och den stora betydelse som Slottsskogen haft och har för många göteborgare. Ett utkikstorn blir en bestående attraktion i parken som dessutom är gratis. Det tror jag kommer uppskattas av många, säger Joakim Larsson (MP), ordförande i stadsmiljönämnden.


Nu väntar fördjupat arbete med gestaltningen och en bygglovsprocess. Planen är att byggnationen ska starta innan årsskiftet och att utkikstornet ska stå klart i början av 2025.
Mikael Barani

2024-06-17 12:54