Nyhetsbild

Timglaset – Malmös nya landmärke

Nära 40 arkitektbyråer har gjort upp om att få designa Malmös nya landmärke, Timglaset, i Norra Hamnen. Liljewalls förslag har nu gått vinnande ur tävlingen som har utlysts av E.ON i samarbete med Malmö stad.


Omdaningen av Malmös hamnområde är ett av de mest omfattande stadsutvecklingsprojekten i stadskärnan någonsin. Norra hamnen ska på sikt husera den så kallade ”Energihamnen”, ett centrum för energiproduktion och energiinfrastruktur som markerar Malmös ledande position inom hållbar utveckling. Timglaset planeras bli en av de första pusselbitarna i detta ambitiösa projekt.


  Timglaset. Kommande bygge i Malmö. Bild: Liljewalls  
Timglasets design är inspirerad av Malmös befintliga bebyggelse.


Enligt juryn övertygar Liljewalls bidrag genom "en otvivelaktigt elegant och tidlös design som relaterar till Malmö i koncept och material samt övertygande kommunicerar anläggningens roll i en hållbar stadsutveckling. Ackumulatortanken blir en minnesvärd utökning av Malmös siluett och ett arkitektoniskt landmärke.".
– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla Malmös nya landmärke. Transformationen av hamnen är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga klimatambitioner, vilket vi ville spegla med vårt förslag. Timglaset blir en av de högsta byggnaderna i staden, i höjd mitt mellan Kronprinsen och Scandic Triangeln och kommer att dominera horisonten i nordväst. Det krävs både tydliga gester och finkänslighet för att utforma höga byggnader som samtidigt förmedlar något om platsen och stadens historia, säger Tomas Hago, arkitekt på Liljewall.


Del av ensemble


Malmös befintliga bebyggelse har influerat arkitekterna i deras arbete. Gängtappens industriella form liksom Kronprinsens kulörmässiga möte med himlen har inspirerat i synnerhet.
–Vårt förslag är gestaltat för att bli en del av Malmös ensemble av höga byggnader, med en unik identitet som bidrar till stadens läsbarhet och orientering. Den havsgröna färgen betonar arvet från Nyhamnens silos, och timglasformen som skapas av fasadens buktande lameller ger byggnaden en vertikal siluett med stark funktionell koppling och fokus på hållbarhet och cirkularitet, säger Frans Gillberg och Aron Wigh som utformat förslaget vid Liljewalls malmökontor.


Tävlingen utlystes då E.ON planerar en omfattande utveckling av Malmös fjärrvärmesystem. Timglaset planeras bli en viktig första komponent för att möta det snabbt växande Malmös framtida behov av värme och för att skapa ett ännu mer robust energisystem.


Om tävlingen
Liljewall vann tävlingen i konkurrens med 38 andra arkitektbyråer. Juryn bestod av Anders Svensson och Maria Lindroth, E.ON, Maria Bengtsson Lindskog, arkitekt SAR/MSA, Malmö stad, Anna Holmqvist, arkitekt SAR/MSA, Malmö stad, Matilda Stannow, arkitekt SAR/MSA, Johan Folkesson, landskapsarkitekt LAR/MSA och juryns sekreterare Boris Kildetoft, arkitekt SAR/MSA.


Samtliga bilder: Liljewall
Mikael Barani

2024-06-12 14:08