Nyhetsbild

Stockholms allmännytta bygger nya hyresrätter

Under de kommande åren växer Stockholm med fler än 4 100 nya hyresrätter, signerade huvudstadens tre allmännytiga bostadsbolag. Konceptet Stockholmshus innebär att 1 600 av bostäderna byggs enligt en priseffektiv metod.


Trots kraftiga kostnadsökningar fortsätter Stockholms allmännytta; Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder, att bygga nya hyresrätter i Stockholm.
Det är fortfarande en brist på bostäder i Stockholm och det är bra att stadens bostadsbolag kan bidra till att hålla uppe byggandet under de här tuffa åren, säger Maria-Elsa Salvo (S), ordförande Stockholmshem.


     Kommande bostäder i Sthlm. Bild: Stockholmshem   
De nya bostäderna kommer främst att byggas i Stockholms södra del.
Bild: Stockholmshem


Under 2024 pågår inflyttning i nästan 1000 nya hyresrätter i de kommunala bostadsbolagen, varav cirka 240 i Stockholms stads koncept Stockholmshusen, där processen effektiviserats för att pressa kostnader och tid för byggprojekten.
– Stockholmshusen har blivit ännu viktigare nu när byggkostnaderna skjutit i höjden. Vi måste fortsätta att hitta sätt att bygga smartare så att även vanliga stockholmare råd att efterfråga nybyggda hyresrätter, säger bostadsborgarrådet Clara Lindblom.


Nedkortad process


Kommande fem år planeras för ytterligare 1600 hyresrätter i Stockholmshus. Husen utmärks av att de byggs med en gemensam gestaltning som kan varieras utifrån plats. Karaktäristiska kännetecken är till exempel de träklädda entréerna med sittbänk, fönsteromfattningar med relief i putsen och dörrhandtag som utformats av konstnärer.


Stockholmhus ska byggas snabbare, effektivare och till lägre produktionskostnader över tid. Genom att jobba parallellt med överlappande processer kan ledtider kortas och den totala tiden från idé till färdigt hus kan halveras från 8 år till 4 år. Den seriella produktionen av husen i kombination med den stora volymen, ger både återupprepningseffekter och stordriftsfördelar som minskar kostnaderna över tid och möjliggör lägre hyresnivåer än nyproduktion generellt.
Mikael Barani

2024-05-13 14:16