Nyhetsbild

Bostadsmarknaden vänder – ökande fördel för säljare

Villor och mellanstora bostadsrätter ökar i efterfrågan medan ettor är svåra att sälja. Slutsatsen kommer från Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel som visar att även om köparna har övertag så är det i allt minskande omfattning.
– Det är väldigt höga trösklar in på bostadsmarknaden, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har 418 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,58 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 3,01 när samma fråga ställdes i januari och 3,2 i april 2023. Köparna har alltså fortsatt övertag på marknaden men det har inte varit så litet sedan juni 2022.
– Vi märker ett tydligt skifte på marknaden med fler spekulanter på visningar, budgivningar och avslutade affärer. Det kan troligtvis förstärkas om vi får en räntesänkning nu i maj. Men det är en bit kvar tills vi har balans mellan köpare och säljare och det skiljer sig mycket från bostad till bostad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


  Flyttlådor  
Efterfrågan på bostaddsmarknaden vänder men ettor är fortfarande svårsålda.


Villor populärast


Resultaten visar att efterfrågan på villor är starkare än på bostadsrätter. På frågan ”Vilka bostadsrätter har starkast efterfrågan och är lättast att sälja just nu?” svarar 43 procent av mäklarna ”treor” och 26 procent ”fyror”. Ettor har tydlig svagast efterfrågan i hela landet.
– Det är väldigt höga trösklar in på bostadsmarknaden vilket framförallt påverkar efterfrågan på mindre lägenheter. De prisnedgångar vi hade 2022 äts till stor del upp av kostnadsökningar, med högre räntor i spetsen, och många får helt enkelt inte ihop kalkylerna. De som har varit inne på bostadsmarknaden ett tag har mycket större möjligheter att ta nästa steg och byta bostad, fortsätter Johan Engström.Om Mäklarpanelen
Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1100 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 15-22 april 2024 och totalt svarade 418 personer. Svaren bryts ner på segmenten Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, Större ort, Mellanstor ort och Liten ort.
Mikael Barani

2024-04-24 12:05