Nyhetsbild

Träpriset 2024 går till Sara Kulturhus

Sara Kulturhus i Skellefteå har rönt stor uppmärksamhet under de senaste åren, ett faktum som troligtvis bara kommer att förstärkas. I torsdags kväll vann byggnaden nämligen Träpriset 2024. Det är branschorganisationen Svenskt Trä som vart fjärde år delar ut priset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.


– Vi är otroligt hedrade och glada för att ha vunnit Träpriset 2024. Vi vill tacka våra modiga beställare som vågade satsa på hållbart byggande för framtiden, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius ansvariga arkitekter för Sara Kulturhus vid White Arkitekter.


  Prisutdelning, Träpriset 2024, vinnare Sara Kulturhus. Foto: Svenskt Trä  
Träpriset för 2024 tilldelas internationellt kända Sara Kulturhus i Skellefteå.


Sara Kulturhus är med sina 20 våningsplan en utav världens högsta träbyggnader. Kulturhuset ligger mitt i hjärtat av Skellefteå och utgör en naturlig mötesplats som kombinerar stadens rika trätradition med modern ingenjörskonst. Träet i byggnaden kommer från närliggande skogar.
– Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning, säger Rahel Belatchew, ordförande i Träprisjuryn och grundare av Belatchew.


Framtidstro


Vinnaren av Träpriset 2024 offentliggjordes på Träprisgalan den 21 mars. Galan ägde rum i den nybyggda delen av Tekniska Muséet i Stockholm som heter Wisdome Stockholm, en byggnad helt i trä som bland annat inrymmer en sfärisk 3D-biograf. Det vinnande bidraget fick, utöver titeln som vinnare av Träpriset 2024, också en vinstsumma om 100 000 kronor. Prisutdelare var kulturminister Parisa Liljestrand.
– Jag känner stor glädje och vill verkligen gratulera Sara Kulturhus och upphovspersonerna. Om jag skulle sätta ett ord på årets Träpris så är det framtidstro. Vi har förnyat Träprisets kommersiella form och tagit position för framtiden. Sara Kulturhus spänner bågen och inspirerar hela världen till den hållbara omställning vi behöver och som kommande generationer är så beroende av, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.Om Träpriset
Träpriset är ett av Sveriges mest eftertraktade arkitekturpris och tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och som innehar särskilda arkitektoniska kvalitéer. Byggnaden kan vara ett hus, en bro eller en anläggning där trä använts på ett korrekt sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen. Bakom Träpriset står Svenskt Trä som ingår i Skogsindustrierna.


Juryn 2024 bestod av Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Mark Isitt och Rahel Belachew (ordförande). Till Träpriset 2024 kom sammanlagt 145 tävlingsbidrag in. Av dessa besökte juryn 40 byggnader och av dessa nominerades 12. Vinnaren offentliggjordes på Träprisgalan som sändes live från Wisdome Stockholm på Tekniska Muséet i Stockholm den 21 mars 2024.Samtligt foto: Svenskt Trä
Mikael Barani

2024-03-22 14:16