Nyhetsbild

Här är finalisterna i Årets småhus 2024

Efter den öppna nomineringsprocessen har nu juryn sagt sitt om finalisterna i Årets småhus. De utvalda byggnaderna finns i Västerås, Kungsbacka och Vellinge. Vinnaren utses på GarBo-dagen senare i mars.


Det är sjätte året i rad som GarBo utser Årets småhus som en del av sitt hållbarhetsarbete. Det är en öppen nomineringsprocess där vem som helst kan nominera hus som uppfyller ett antal olika kriterier. En jury väljer ut finalister och utser vinnaren som koras på GarBo-dagen den 21 mars 2024.
– Det är alltid lika inspirerande att se alla fina hus som nomineras i Årets Småhus och i år är inget undantag. I år har juryns arbete varit extra intressant och utmanande då de nominerade bidragen varit tydligt anpassade till varje familjs förutsättning och därmed helt unika. Vi har sett en stor variation i årets bidrag i såväl storlek, läge, funktion och form säger Linnea Moberg, VD på GarBo och ordförande i juryn för Årets småhus.


Nominerad trio


Årets jury består av Linnea Moberg (VD på GarBo och ordförande i juryn för Årets småhus), Lena Rönngren (Chef Rådgivningsavdelningen på Villaägarna), Lennarth Åstrand (Senior Adviser på Calleon Konsult AB och del av GarBos Tekniska råd) samt Oskar Sejnäs (Arkitekt på OS Arkitektur).


  Illustration hus.
Nomineringen till Årets småhus är en sammanvägning av flera faktorer.


Utöver de kriterier som ska uppfyllas för att nomineras tittar juryn även på form och funktion, innovation, byggprocess, kundupplevelse och hållbarhet.


Årets finalister är:  • Fiskarhedenvillan AB med bidraget ”Villa Atmosfär” (i Västerås)

  • Eksjöhus AB med bidraget ”Modern Sekelskiftsdröm” (i Kungsbacka)

  • Vallsjöhus AB med ”Villa Haga” (i Vellinge)


– Det är med stor glädje vi tar emot nyheten att vi är en av finalisterna till detta pris. Vi är stolta över att kunna leverera småhus av hög kvalitet och att vårt hårda arbete uppmärksammas av GarBo säger Sandra Tysell, Produkt- och hållbarhetschef på Fiskarhedenvillan AB.


– Det är alltid en ära att bli finalist i Årets småhus! Familjen Norlings lantligt belägna husdröm är ett gott exempel på hur vår idé om trygghet och förtroende ännu en gång leder till ett riktigt välbyggt hus med nöjda husägare säger Claes Malmqvist, Försäljningschef på Eksjöhus AB.
– Det är fantastiskt roligt att få vara en av finalisterna i årets småhus. Vi är otroligt stolta och tacksamma över att vi tillsammans med kunden har fått medverka till att förverkliga deras husdrömmar säger Stefan Sjöblad, Teknisk chef på AB Vallsjö-Hus.


Under kommande veckor görs djupintervjuer med husägarna och husföretagen för årets finalisthus. Därefter utses vinnaren som presenteras på GarBo-dagen den 21 mars där man kan medverka fysiskt eller digitalt.
– Juryarbetet har varit riktigt roligt i år i och med den stora variationen bland bidragen. Som jury har vi behövt gå tillbaka till de kriterier som ligger till grund för tävlingen och noggrant gå igenom respektive hus utifrån dessa. Det har varit intressanta diskussioner där vi vägt varje parameter noggrant. Vi har nu tre mycket värda finalister även om det var svårt att välja bort, säger Oskar Sejnäs, Arkitekt på OS Arkitektur och jurymedlem i Årets småhus.
Mikael Barani

2024-03-06 11:59