Nyhetsbild

Februari, en dyster konkursmånad

Konkurserna under februari har paralleller med finanskrisen från 1994. Bland de främst drabbade branscherna är restauranger, konsultbyråer och byggbolag. Totalt ökande konkurserna under den gångna månaden med 62 procent.


Totalt försattes 908 aktiebolag i konkurs i februari, jämfört med 559 förra året och 454 året innan det. Det vill säga nästan dubbelt så många bolag jämfört med för två år sedan. Det är högst siffran för februari på 30 år, och vi får gå tillbaka till finanskrisen 1994 för att hitta en liknande månad.
–Vi fortsätter att rapportera om nya toppnoteringar varje månad och befinner oss mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror. Dessutom ser vi att betydligt fler anställda drabbas av konkurser varje månad, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.


Nära dubblering  Hittills i år har konkurserna inom hotell- och restaurang ökat med 99 procent, konsultbyråer med 96 procent och byggbranschen med 84 procent. Även klimatet för bilhandlare blir allt tuffare och under februari landade ökningen på 78 procent – dessutom med många stora konkurser. Detaljhandeln uppvisar en svag ökning på tre procent jämfört med året innan, trots detta är det fortfarande betydligt fler handlare som går i konkurs idag jämfört med för två år sedan.


  Nästan 17 procent av alla konkursade aktiebolag i februari hade en kvarvarande skuld från skatteanstånd, totalt 237 miljoner kronor. Hittills i år har staten förlorat sammanlagt en halv miljard på uppskjutna skatteskulder hos konkursade bolag.


  – Vi vet att skatteanstånd kan vara en tickande bomb för många företag. Därför är det otroligt viktigt att kontrollera om ens kunder har en utestående skuld, även nya kunder som man planerar att göra affärer med. Särskilt intressant för riskbilden är att se hur stort beloppet är i relation till omsättning, eller tidigare vinst, säger Henrik.


    Konkursstatistik för februari 2024. Grafik: Creditsafe  
  Siffrorna över antalet konkurser fortsätter att ligga högt. Grafik: Creditsafe


  Creditsafe har även granskat bolagen utan omsättning. Anmärkningsvärt är att av de 214 konkursade företagen med noll kronor i omsättning i senaste bokslutet hade 129 företag, det vill säga fler än hälften, statliga skulder hos Kronofogden. Det totala beloppet uppgick till 33 miljoner kronor.


  Bilhandlare i topp


  Största konkursen denna månad är bilhandlaren Auto Lounge (Rentandgo Fleet Export AB) med 486 miljoner i omsättning. Detta bara månader efter de invigt en nybyggd bilhall söder om Göteborg. På andra plats kom elmotorcykeltillverkaren Cake med 256 miljoner i senaste omsättning. De har dock hittat en ny ägare som köper tillgångarna i Sverige samt varumärke globalt.


  Ytterligare en stor bilhandlare finns högt upp på topplistan, Invest Auto Sweden AB, med en bilhall norr om Stockholm. Tillsammans med systerbolaget Bilmetropolen i Norrort omsatte de nästan 150 miljoner.


  – Att lågkonjunktur och inflation slår hårt mot bilmarknaden är ett faktum och vi ser fler stora bilhandlare och verkstäder som går i konkurs. Minskad efterfrågan, prisfall och höga räntor har tyvärr knäckt flera återförsäljare. Det har helt enkelt blivit dyrare att skaffa bil, både för hushållen och företagen. De extrapengarna finns inte, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.


  50 aktiebolag denna månad går att härleda till en och samma aktör (sett till att de har samma adress) - nämligen snabbavvecklaren Bolagsspecialisten. För januari var det 141 aktiebolag. Företaget misstänks för att ha sålt skalbolag till kriminella.


  Stockholm sticker ut


  Konkurserna i Stockholm stiger kraftigt även denna månad och med 356 bolag i konkurs landar ökning på 99 procent. Högst uppgång denna månad står Jönköping för med hela 233 procent fler konkurs jämfört med förra året.


  Under februari startades 3 562 nya aktiebolag. Det är lägsta siffran sedan 2019 för februari månad och en svag minskning med tre procent jämfört med samma period föregående år.
  Mikael Barani

  2024-03-01 14:10