Nyhetsbild

Här är tre hus som kan vinna Träpriset

Skottåret 2024 för med sig ytterligare en tradition som även den löper i fyraåriga cykler: Träpriset. Branschorganisationen Svenskt Trä presenterar nu de tre första av totalt tolv nominerade byggnader. Dessa är Cederhusen i Stockholm, Sara Kulturhus i Skellefteå och Fjärrkylacentralen på Medicinareberget i Göteborg.


– Trä kan erbjuda samhället många olika värden, vi har såklart de stora klimatfördelarna men därtill har trä även en magisk förmåga att ge platser identitet och värme. Här har vi tre exempel på byggnader i stadsmiljö som har en sådan effekt tycker jag. Att de sedan är tekniskt intressanta gör inte saken sämre. Vi får här se en nytolkning av äldre byggtradition i form av kupolbyggande samt två pionjärprojekt som tänjer gränserna för vad som är möjligt att bygga idag, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä. 


  Pokal
Svenskt Trä presenterar de första av 12 nomineringar till Träpriset.


Processen sänds i avsnitt


Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.


I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut – i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs. 


Juryns motiveringar


Cederhusen:
Med sina upp till 13 våningar i massivträ utmanar Cederhusen på allvar betongens monopol inom bostadsbyggandet. Husen har inspirerat en hel bransch i takt med att trästomme vunnit mark som ett hållbart alternativ i flerbostadshus. I den tätbebyggda Hagastaden sticker Cederhusen ut med sina detaljrika fasader i cederspån och är ett välbehövligt tillskott i stadsdelen. Med en fasadkomposition inspirerad av tidiga amerikanska höghus adderas ett litet stycke Manhattan i Stockholm. Att trä var en förutsättning för att klara en komplicerad grundläggning visar på materialets styrka i komplexa stadsmiljöer. 


Sara Kulturhus:
Gruvsamhället Skellefteå växer. 72 000 invånare ska bli 100 000 på bara tio år. Sara kulturhus är huset att samlas kring. Medan biblioteket och teatern vackert sluter stadens centrala torgplats signalerar den 20 våningar höga hotellskrapan att Skellefteå vill ligga i framkant inom träbyggandet, inte bara i Sverige utan i världen. En högtflygande ambition som når sitt konstnärliga crescendo i foajén som genom sin nästan hundraprocentiga materialkonsekvens framstår som ett av svensk samtidsarkitekturs mest karakteristiska rum; en gyllene sal för en mer klimatvänlig tid.


Fjärrkylacentralen:
Infrastruktur. Vi klarar oss inte utan. Men slipper helst tänka på den. Så blir också dessa nyttobyggnader därefter, anonyma och slarvigt utförda. Till skillnad från fjärrkylacentralen på Medicinareberget i Göteborg, vill säga, som klätts i furuspån – kupolformen har hanterats lika omsorgsfullt som ett kyrktak – och försetts med en vackert välvd ”sollapartrappa" mot söder. Ett vackert "conversation piece" placerat precis på gränsen mellan stadens bostadsbebyggelse och institutionsbyggnaderna på höjden. Så här ska det se ut!


Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se
Mikael Barani

2024-02-23 09:02