Nyhetsbild

Svenskar ser över energibruk

Fyra av fem svenskar har minskat sitt energibruk under den senaste tiden. En undersökning från Schneider Electric visar att nära hälften av de tillfrågade har bytt till LED-lampor, vilket är den vanligaste åtgärden.


Att lägga tid och möda för att minska sin energianvändning blir allt viktigare för svenskarna. Detta framkommer i Schneider Electrics senaste konsumentundersökning där 1 000 svenskar svarat på frågor rörande deras energikonsumtion.


I undersökningen framkommer det tydligt att en majoritet gjort förändringar för att reducera sin energianvändning under föregående vinter. Många har bytt ut energislukande lampor till miljövänligare alternativ och velat skapa energismarta hem med hjälp med av digitala lösningar.  • 82 procent av svenskarna har gjort förändringar för att minska sin energianvändning.

  • 48 procent bytte till LED-lampor, 23 procent mätte hur deras energianvändning såg ut och 16 procent installerade en app för att övervaka konsumtionen i realtid.

  • Endast 6 procent uppgav att de inte gjort något för att begränsa sin energianvändning. 


  Carina Gustafsson, på Schneider Electric Sverige.  
Carina Gustafsson på Schneider Electric ser energibesparingar stiga på svenskarnas agena.
Foto: Schneider Electric Sverige


Trenden tydlig


Undersökningen visar även att oförutsägbara elpriser har fått energifrågan att bli alltmer central för konsumenterna. Hela åtta av tio svenskar anser att frågor rörande energieffektivisering är viktigt. Närmare hälften uppger att det är ganska viktigt och över en tredjedel tycker det är mycket viktigt.
– Siffrorna visar tydligt att en minskad energianvändning står högt på svenskarnas agenda efter höga elpriser under föregående vinter. Det är glädjande att de flesta har gjort förändringar och att många kopplar upp sina hem för att mäta sin energianvändning i realtid, vilket är ett bra första steg mot en mer energieffektiv vardag, säger Carina Gustafsson, Vice President Home & Distribution på Schneider Electric Sverige.
Mikael Barani

2024-01-26 13:47