Nyhetsbild

Är du blivande svensk mästare i ventilationsmontering?

Nu gör ventilationsmontering debut på evenemanget Yrkes-SM. Evenemanget äger i år rum i Arenastaden i Växjö den 10-12 maj och tre tävlande kommer att göra upp om guldet i ventilationskategorin.


Vartannat år arrangeras evenemanget Yrkes-SM med 60-talet yrkesutbildningar som samlas för att visa upp sig och cirka hälften av dem tävlar. I år kommer Yrkes-SM att äga rum i Arenastaden i Växjö den 10–12 maj. Det är också här det blir premiär och final i ”SM Unga Ventilationsmontörer”. Tre av landets mest skickliga unga ventilationsmontörer kommer att tävla om guldmedaljen.


Viktigt att nya utbildningen syns


PVF Yrke & Utbildning ansvarar för och arrangerar de Svenska Mästerskapen för landets unga ventilationsmontörer.


– Detta första år blir lite speciellt, eftersom det är ganska få utbildningar som har kommit i gång med den nya ventilationsmontörsutbildningen. Men just därför är det viktigt att vara med och visa upp yrket och utbildningen på årets Yrkes-SM, berättar Kaveh Nowroozi, projektledare på PVF Yrke & Utbildning.  Söker just nu efter skickliga ventilationsmontörer


  I år görs inga uttagningstävlingar. För att hitta tävlingens tre deltagare har en förfrågan gått ut till företagslärlingar som uppfyller kriterierna samt till de av landets skolor som erbjuder utbildning av ventilationsmontörer och har elever som uppfyller kriterierna. Eleverna måste till exempel vara födda -00 eller senare, de ska kunna läsa, förstå och montera utifrån ritning, utföra funktionella samt estetiskt tilltalande monteringar, ha god förståelse för arbetsmiljö och ergonomi samt ha visat på extra god yrkesskicklighet. De tre finalisterna kommer att presenteras under mars månad.


    Ventilationsrör  


  Lindab sponsrar


  På Yrkes-SM kommer de tre tävlande att utföra monteringar inför tusentals andra ungdomar som besöker mässan. Tävlingen kommer att ske i en monter som dessutom visar upp yrket och låter besökarna prova på att arbeta med ventilationskanaler och lära sig mer om hur det är att jobba med den livsviktiga inomhusluften. För att kunna genomföra satsningen har Lindab gått in som sponsor av ”SM Unga Ventilationsmontörer”.


  – För oss är det en självklarhet att stötta ett sådant här evenemang. Vi arbetar aktivt för att bredda kunskapen om ventilation i samhället, och att lyfta yrket på det här viset bidrar absolut till det. Det behövs också fler utbildade ventilationsmontörer och vi ser verkligen fram emot att få vara en del av att utveckla tävlingen och rikta ljuset mot ventilationsbranschen, säger Magnus Jacobsson, Affärsområdeschef på Lindab.


  "SM Unga Ventilationsmontörer 2022" organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, ventilationsbranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.
  Mikael Barani

  2022-02-17 12:17