Nyhetsbild

Merkurhuset i Göteborg har chans att vinna EU:s finaste arkitekturpris

Merkurhuset vann tidigare i år Sveriges finaste arkitekturpris och nu kommer nästa nominering. Denna gång har prismöjligheterna en europeisk prägel.


Merkurhuset på Skeppsbron i Göteborg har nominerats till Mies van der Rohe Awards, ansett som ett av världens finaste arkitekturpris för byggnadsverk. Priset delas ut av Europeiska unionen och Fundació Mies van der Rohe i Barcelona för att erkänna och belöna kvalitetsarkitektur i Europa. Priset lyfter även fram hur god arkitektur bidrar till hållbar utveckling och människors välbefinnande.


  Merkurhuset i Göteborg. Olsson Lyckefors_Merkurhuset_02_©Mikael Olsson
  Merkurhuset byggdes ursprungligen vid sekelskiftet.


Merkurhuset är ritat av Bornstein Lyckefors numera Olsson Lyckefors Arkitektur för Bygg-Göta och Platzer och stod klart 2022. Tidigare i år vann byggnaden Sveriges finaste arkitekturpris då det belönades med Kasper Salinpriset som delas ut av Sveriges Arkitekter.


Palats på utmanande plats


Huset är huvudkontor för världskända reklambyrån Forsman & Bodenfors samt det globala livsstilsvarumärket Axel Arigato. Ursprungshuset från 1899 är ett av stadens mest kända med sina palatsliknande torn och rosa fasad.


Byggnadens utformning är ett resultat av platsens utmaningar och förutsättningar där det trånga läget och kringliggande byggnader har gett upphov till flera egensinniga lösningar. De vertikala strukturerna formades som cylindrar, som en hälsning till kraftvärmeverket intill och de rundade burspråken i det gamla Merkurhuset. Krocken mellan den strukturerade fasaden och de organiskt bulliga hörnen fungerar i stadsrummet där Stora Badhusgatan nu blir en huvudgata med stadskaraktär.Fotografier: Olsson Lyckefors/©Mikael Olsson
Mikael Barani

2023-10-20 13:56