Nyhetsbild

Kamerateknik och QR-koder underlättar parkering

Ett av parkeringshusen i Liseberg är utrustat med säkerhetskameror som läser av registreringsnummer. Detta är till nytta för nybyggda Curiosa Hotel som även använder sig av QR-kod för att underlätta tillträde till parkeringshuset för sina kunder, samtidigt som man alltså ökar säkerheten.


I april öppnade Lisebergs nya hotell, Grand Curiosa Hotel. Enligt dem själva är det ”Sveriges mest fantasifulla familjehotell, bara två FlumeRide-stockar från nöjesparken.” I anslutning till hotellet ligger ett parkeringshus som drivs av Göteborgs Stads Parkering, där hotellet har en egen låst del.


  QR-kod app.
QR-koden gör det både lättare och säkrare att parkera.


SafeTeam har installerat en lösning som ger Curiosa Hotel smidigt tillträde till P-huset.


Så här går det till  • Hotellets reception anger registreringsnummer för sina kunders bilar som ska få tillträde till P-huset.

  • SafeTeams kameror läser av bilarnas registreringsnummer och öppnar grind i P-huset när hotellkunderna anländer.

  • Hotellkunderna får en tidsbegränsad QR-kod mejlad till sig, som de sedan kan scanna i porttelefonen till P-huset för att komma in då de ska hämta sin bil och köra därifrån.

  • Hela tiden kan även hotellets reception och väktare se övervakningsbilder över parkeringsplatserna och på så sätt hålla koll på lediga platser etc.


Jonas Adiels, behörig ingenjör kamerabevakningssystem på SafeTeam, berättar om projektet:
– Dagens kamerateknik med videoanalys kan användas till så mycket mer än bara bevakning. Möjligheterna är näst intill oändliga. Här är ett tydligt exempel, att Curiosa Hotel fått ett förenklat tillträde till P-huset, utöver själva övervakningen.
Mikael Barani

2023-10-13 12:49