Nyhetsbild

Återupplivad biografbyggnad gav Plåtpris

Årets Plåtpriset tilldelas arkitektbyrån OKIDOKI för restaureringen av den gamla funkisbiografen Kaparen i Göteborg. Plåtarbetet i projektet står Pogab för.


Arkitekterna Klara Jutéus och Rickard Stark representerade byrån under prisutdelningen. Förutom ära och beröm tog de emot det fysiska PLÅTPRISET – ett exklusivt och unikt konstverk av metallkonstnären Marie Louise Kold. Båda var mycket nöjda med vinsten:
— Det här känns jättebra. Det var så många fina förslag och då är det extra roligt att vinna. Med Kaparen är vi mest nöjda med att vi har gjort ett dekorativt tillägg till det som redan fanns. Vi har kompletterat och utvecklat den befintliga vackra byggnaden.


  Arkitekterna Klara Jutéus och Rickard Stark representerade OKIDOKI under prisutdelningen. Foto: Jezzica Sunmo  
Arkitekterna Klara Jutéus och Rickard Stark representerade OKIDOKI under prisutdelningen. Foto: Jezzica Sunmo


OKIDOKI har arbetat med renoveringen och utbyggnaden av Kaparen i nära samarbete med Göteborgsfamiljen och designern Jennie Bramer. Resultatet är en elegant helhet där den gamla funkisbiografen har kompletterats med en ornamenterad tillbyggnad i koppar och aluminium, liksom delar med återbrukad kopparplåt. En lyckad uppgradering som idag alltså hyllades genom att OKIDOKI fick ta emot PLÅTPRISET 2023.

Nytt liv
Biograf Kaparen invigdes 1940 och var i bruk fram till 1982. Därefter har såväl Posten som Lidl huserat i lokalerna som de senaste åren stått tomma och börjat förfalla. Men nu har denna arkitekturpärla fått nytt liv. Den nya trapphuskupolen som leder gäster direkt upp till takterrassen är helt klädd i återbrukad koppar från byggnaden och från ett avrivet kyrktak. Den tillkomna lägenheten som avtecknar sig på ena fasaden, har renoverats och kompletterats med ny kopparplåt. Det ursprungliga balkongräcket i sinusprofilerad kopparplåt har demonterats, renoverats och återmonterats. På fasaderna ses även ornament och balkongräcken i bearbetad aluminiumplåt, såväl slät som hamrad och lackerad i en grön kulör som matchar den ärgade kopparplåten.


Juryns motivering
”Plåtpriset 2023 tilldelas en byggnad som efter en tids dvala har fått ett helt nytt liv. Tack vare en varsam och omsorgsfull gestaltning, liksom skickligt plåthantverk, är denna uppskattade och ikoniska fastighet ett fint exempel på när återbruk och nytänkande får berika med en historia och förstärka ett uttryck. Genom att förlägga teknikutrymmen i en tillbyggnad så har ursprungsbyggnadens rum och detaljer kunnat bevaras. Tillbyggnaden har trots sin slutenhet blivit ett värdigt tillskott till gatumiljön genom sin utformning i plåt med dekorativa detaljer. Denna välbevarade Göteborgsklenod har blivit en markör för hur då och nu kan samspela synligt och samtidigt sömlöst. Uppgraderingen har via intressanta arkitektoniska lösningar öppnat upp byggnaden för en lovande framtid och en levande stad.”

Vinnare av PLÅTPRISET 2023 - projektdetaljer


Byggnadens namn: Kaparen
Ort: 
Göteborg
Arkitektbyrå: OKIDOKI
Plåtmaterial: Fasad tillbyggnad: Aluminiumplåt produkt ”Hybrix” kulör RAL 6028 (Pine green) i metallicutförande, Lamera AB. Fasad nya trapphuskupolen: Kopparplåt (bl.a. återbrukad från platsen).
Plåtslageriarbete/plåtmontage: Pogab AB
Byggherre/beställare: Göteborgsfamiljen
Byggföretag: BRA bygg

Årets jury för PLÅTPRISET 2023:
Inga Varg, Varg Arkitekter
Pye Aurell Ehrström, Marge Arkitekter
Jesper Lövkvist, Utopia

Om PLÅTPRISET och PLÅT23
PLÅTPRISET delas ut i syfte att uppmuntra och hylla innovativt och hållbart byggande.


Arkitekturpriset har delats ut varje år sedan 2011. Årets upplaga, PLÅTPRISET 2023, har tilldelas en svensk arkitektbyrå som under år 2022 färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

Prisutdelningen skedde den 5 oktober 2023, under det årligen återkommande arkitekturevenemanget PLÅT, vilket i år gick av stapeln på Sergel Hub i Stockholm.Foto, Kaparen: Plåt & Ventföretagen
Mikael Barani

2023-10-06 12:03