Nyhetsbild

Fortsatt stålbad: högsta konkurssiffran på 20 år

Under september noterades den högsta konkurssiffran på 20 år. Detta innebär att vi nu är inne på den 14 konsekutiva månaden med stigande siffror. Hårdast drabbat är Uppsala.


Det är särskilt sporthallar, detaljhandel och fastighetsbolag som kämpar med störst ökning hittills i år. Men även inom restaurangbranschen, byggsektorn och partihandel har konkurserna stigit med över 30 procent under årets första nio månader. September var speciellt tufft för konsultbyråer och byggentreprenörer med vardera stora ökningar på 44 procent.


– Många branscher kämpar just nu. Konkurserna fortsätter att ligga på den högsta nivån på över två decennier och lågkonjunkturen slår hårt och brett mot företag i nästan alla branscher. För detaljhandeln ligger ökningen på över 50 procent under 2023 vilket innebär otroliga utmaningar, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.


 
Antalet konkurser fortsätter att öka. Grafik: Creditsafe


Fortsatt hög nivå


Under september gick 607 aktiebolag i konkurs, jämfört med 515 samma period förra året och en ökning med 18 procent. Precis som tidigare månader är årets septembersiffra den högsta noteringen sedan Creditsafes mätningar startade 1999. Summerat tredje kvartalet ökade antalet konkurser med 38 procent och på årsbasis landar uppgången på 35 procent (totalt 5 613 aktiebolag).


– Sveriges har sett en kontinuerlig ökning av antalet konkurser under de senaste 14 månaderna och prognosen framåt är tyvärr ganska dyster. Med tanke på hur många fler aktiebolag som finns idag jämfört med för 10 år sedan, kommer vi framöver att få se fler månader med konkursökningar, fortsätter Henrik.


Storstadsregionerna svårt drabbade


Från januari till september har konkurserna i Skåne ökat med 34 procent, Stockholm med 36 procent och Västra Götaland med 47 procent. Tuffast utveckling denna månad hade Uppsala med en ökning på 180 procent - eller nästan en tredubbling fler konkurser jämfört med samma period förra året. Även Södermanland hade 175 procents uppgång i september.


Den största konkursen denna månad blev Euro.J.Crane AB, omskrivna i media med anledning av en ekonomisk plundringshärva inom gruvindustrin. De omsatte 406 miljoner enligt senaste bokslutet. Därefter kom den snabbväxande onlinebutiken för trädgårdsprodukter - GardenStore Nordic AB. De hade en omsättning på 218 miljoner kronor och grundades 2016.


På tredje plats finns byggföretaget Belstroj AB, också omskrivna på grund av brott mot utlämningslagen. De är även största arbetsgivaren med 113 anställda.


Nyföretagandet dämpas


Samtidigt som konkurserna ökar, minskar nyföretagandet i hela landet. Under det tredje kvartalet var minskningen 22 procent, och i september var den 20 procent.
Mikael Barani

2023-10-02 10:51