Nyhetsbild

Plåtslagartävling med Spetzkompetens

Olle Spetz representerar Sverige i plåtslageri när EuroSkills äger rum i Gdansk i början av september. Inför tävlingen, även kallad yrkes-EM, pågår uppladning med löpning, styrketräning och ett kostschema.
– Det handlar om att se sig själv på prispallen, ungefär på samma sätt som en idrottsperson visualiserar att han eller hon tar sig först över målstrecket, säger Olle Spetz, plåtslagare på Arnes Plåtslageri i Alboga AB.


Nästa vecka är det dags för Olle Spetz att tävla i plåtslageri under EuroSkills, Yrkes-EM, i Gdansk. Han har tävlingsvana då han 2019 vann SM för unga plåtslagare.
– Jag gillar tävlingsmomentet och att få utmana mig själv och pusha mina gränser. Det gör mig till en bättre plåtslagare, säger Olle Spetz.


Olle Spetz har tränat inför EuroSkills sedan tidigt i våras. Förutom praktisk plåtslagarträning har träningsschemat innehållit mental och fysisk träning.
– Vi har lagt upp ett träningsprogram för mig med löpning, styrketräning och kost. Det är ju påfrestande att hålla på med så mycket stress och fysiskt arbete som det blir nere i Gdansk i tre dagar, så man måste vara i bra form, säger Olle som i och för sig redan är i god fysisk form men som nu lägger på ett extra kol för att vara i sitt esse lagom till tävlingen.


  Joggare i morgonsol.
Det gäller att vara i god holistisk form inför tävlingen.


Väldigt motiverad


Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri, är den som håller i träningen för Olle Spetz.
– Olle är väldigt motiverad och det gör mitt jobb som coach mycket enklare. Det ska bli väldigt roligt och spännande att följa Olle under tävlingen i Gdansk, säger Daniel Eriksson.


Det är en rekordstor hejarklack på omkring 60 personer som åker till Gdansk för att heja på Olle. Representanter från Plåt & Ventföretagens lokalföreningar i Västra Götaland, Östergötland, Södermanland, Örebro, Värmland, Kronoberg, Jämtland, Skåne och Blekinge finns på plats. Det gör även delar av Plåt & Ventföretagens förbundsstyrelse och sektion Plåt & Byggnadsteknik. Olles familj och hans arbetsgivare Arnes Plåtslageri i Alboga AB åker så klart också till Gdansk för att heja.Om EuroSkills
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen, satsar på EuroSkills för att höja statusen på plåtslagaryrket och locka fler unga till yrket.


EuroSkills, eller Yrkes-EM, arrangeras 2023 för åttonde gången. 600 unga yrkesverksamma från 32 länder kommer att samlas i Gdansk mellan 5–9 september för att tävla och utse vinnarna i 43 olika yrken. Läs mer på EuroSkills hemsida euroskills2023.org


Foto, Olle Spetz: Plåt & Ventföretagen
Mikael Barani

2023-08-30 11:19