Nyhetsbild

Juni värsta konkursmånaden någonsin

Creditsafe mätningar visar att juni månad hade flest antal konkurser sedan man började mäta siffran 1999. Totalt gick 815 bolag i konkurs vilker är fler än under toppen av pandemin.


Under första halvåret har 3 876 aktiebolag gått i konkurs, jämfört med 2 912 året innan och en ökning med 33 procent. Totalt har också 9 759 anställda drabbats när deras arbetsgivare försatts i konkurs hittills i år, en ökning med 34 procent.
– Det är tydligt att vi nu gått in i en oroligare tid med en utmanande lågkonjunktur som gör det svårare för svenska företag att vara lönsamma. Många bolag har tyvärr inte motståndskraft att hålla ut, vilket bidrar till det vi ser nu - rekordhöga konkurstal. Aldrig tidigare har konkurserna varit på en så här hög nivå. Inte ens under pandemin, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.


Högsta siffran


Månadens konkurssiffra är den högsta sedan Creditsafe började med sina mätningar 1999. Juni går därmed till historien som den värsta konkursmånaden någonsin och läget inför sommaren är mörkt för många företagare.


  Konkurser. Grafik: Creditsafe
Konkurser per månad och år.


Bygg, handeln och restaurang är sektorer som uppvisar dystert stämningsläge. Både byggentreprenörer och byggfirmor har över 30 procents ökning hittills i år, detaljhandel ligger på 34 procent och partihandel på 40 procent. Även städföretag, livsmedelsbutiker och bilverkstäder har det tufft med uppgång på över 30 procent.
– Bostadsbyggandet är mycket konjunkturkänsligt. När renoveringar uteblir och nybyggen minskar i hela landet blir det en kedjereaktion, som bidrar till ökade konkurser i flera branscher. När privatpersoner inte längre investerar i några nya projekt hemma, drabbar det små och medelstora byggbolag hårt, säger Henrik.


Restaurang ökar kraftigt


Inom hotell- och restaurang har konkurserna ökat med hela 91 procent bara under juni, från 45 förra året till 86 konkurser detta år. Sett till första halvåret har ökningen inom restaurangbranschen klättrat till 41 procent.
– Hyreshöjningar, ökade råvarukostnader och stigande räntor samtidigt som kunderna får en allt tunnare plånbok slår hårt mot alla branscher just nu. Många företagare, däribland många krögare, valde dessutom att skjuta upp skatten under pandemin för att kunna överleva och detta skuldberg har tyvärr vuxit till enorma belopp, berättar Henrik.

Kvar på notan till Skatteverket från pandemin där tusentals företag beviljades anstånd med skatteskulder fanns nyligen 42 miljarder, fördelat på ca 23 000 företag. En skuld som dessutom ökade med 8 miljarder under våren.
– Eftersläpande skatteskulder fortsätter att vara en tickande bomb. Många konkurser utgörs av branscher som fick ekonomiskt stöd under pandemin. I flera stora konkurser vet vi om att bolagen tidigare beviljats anstånd och för bolag som utsatts för kris efter kris blir det svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Henrik.


Många stora byggbolag


Sju bolag hade över 100 miljoner i omsättning denna månad, varav flera byggentreprenörer. Månadens största konkurs var Svensk Entreprenadteknik SET AB som grundades 2002. De hade 324 miljoner i omsättning och ca 30 anställda. En femtedel av alla konkursade bolag i juni var yngre än tre år.


  Konkurser. Grafik: Creditsafe
Nystartade företag per månad.


Nystartade bolag har bromsat in kraftigt och minskat med 20 procent hittills i år. Nyföretagandet är nu på samma nivå som 2019, innan pandemin. Under juni månad registrerades 3 220 nya aktiebolag, en nedgång på 13 procent.


Grafik: Creditsafe
Mikael Barani

2023-07-03 11:22