Nyhetsbild

Helsingborg centrum för kärnfullt möte

Helsingborg ordnar Svenska Stadskärnors årskonferens den 31 maj till den första juni. Arrangemanget lockar till sig över 500 centrumutvecklare, politiker, företagare, fastighetsägare och andra som är aktiva inom stadskärneutveckling.


Branschorgansationen Svenska Stadskärnor verkar för att vara Sveriges samverkansplattform för att skapa attraktiva och hållbara stadskärnor. 31 maj - 1 juni arrangeras Svenska Stadskärnors årskonferens i Helsingborg. Över 500 personer från hela landet deltar, däribland stads-, plats-, centrumutvecklare, forskare, politiker och representanter från den offentliga och privata sektorn. Årets tema är ”Staden och framtiden – med perspektiv globalt, lokalt och nära”.
– Sveriges stadskärnor genomgår en renässans som innebär att dess betydelse ökar, men funktionen och utbudet förändras. På konferensen kommer vi att sprida inspiration och kunskap om vägen framåt, säger Björn Bergman, VD för Svenska Stadskärnor.


  Helsingborgs stadskärna. Foto: HBG City
Helsingborgs prisbelönta stadskärna. Foto: HBG City


Ny titelbärare utses


Under konferensen ska vinnaren av utmärkelsen Årets Stadskärna utses bland årets finalister Malmö, Södertälje och Sundsvall. Priset har delats ut sedan 1995 till städer som framgångsrikt jobbat med att utveckla sin stadskärna i en symbios mellan privata och offentliga aktörer. 2022 gick utmärkelsen till Helsingborg som därför är årets värdstad för konferensen.
– Utmärkelsen var ett resultat av mångas hårda arbete och stora kärlek till vårt city. Vi har hittat formerna för att jobba med de frågor som ingen kan driva själv men som är viktiga för oss alla. Engagemanget har nog aldrig varit högre. Nu ser vi fram emot att välkomna alla deltagare till Helsingborg och få visa upp vår fantastiska stadskärna som vi skapar tillsammans, säger Hanna Candell, VD för HBG City.


Uppmärksammade teorier


Konferensens talarlista innehåller en blandning från den internationella arenan till den lokala stadskärnan med olika infallsvinklar när det gäller stadens utveckling och utmaningar. Årets största namn är professor Carlos Moreno, vetenskaplig chef och ordförande för Entrepreneurship – Territory – Innovation vid Frankrikes Sorbonne University. Moreno har myntat det inom branschen välkända begreppet "15-minuters staden".
– Vi är stolta och hedrade över att professor Moreno valt att delta på vår konferens. Han är anlitad som föreläsare runt om i världen och hans teorier har väckt mycket uppmärksamhet globalt. Inte minst många svenska stadsplanerare är nyfikna på hans arbete, säger Björn Bergman.
Mikael Barani

2023-05-29 11:02