Nyhetsbild

Årets bygge – en vattnig vinnare

Kvarteret Poolen i Solna har utsetts till Årets Bygge 2023. Projektet belönas för sitt nytänkande inom ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Bygget avslutades dessutom långt innan utsatt tid.


Genom tredimensionell fastighetsbildning är Solnas nya simhall samlokaliserad med ett kontorshus där AIX har ritat simhallsdelen för Solna stad och Strategisk Arkitektur har ritat kontoret för Fabege.
– Vi är väldigt stolta och glada över att projektet vunnit detta fina pris! I modern tid är det här ett pionjärprojekt och ett koncept vi tror mycket på. Det är en väldigt solid och stadig byggnad med ett lite annorlunda uttryck än vad vanliga simhallar oftast får. Det föll sig naturligt att teglet som präglar den utvändiga gestaltningen även användes invändigt. Det är dessutom ett bra material som funkar i simhallsmiljö, säger Johan Janssen, ansvarig arkitekt för simhallen.


  Årets Bygge 2023, Solna Simhall. Foto: Peder Lindbom/AIX Arkitekter
Solna simhall är del av kvarteret Poolen, Årets Bygge 2023.


Juryns motivering:
"Totalvinnaren i Årets Bygge 2023 är ett komplext projekt som har visat prov på helt nya sätt att samverka för att nå ett gemensamt mål. Budget har hållits på ett föredömligt sätt och projektet blev klart långt innan utsatt tid. Samtidigt har man inte tummat på kvalitén. Finansieringen av projektet har gjorts enligt en nytänkande modell som gett stor samhällsnytta och borde kunna inspirera fler. Den innovativa fastighetslösningen ger nu plats för både arbete och rörelseglädje under samma tak."


Om Årets Bygge:


Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år.


Om projektet:


Adress: Gustav den III:s Boulevard 134, Solna.
Byggherre: Fabege är byggherre för kontorsfastigheten och Solna Stad för simhallen.
Generalentreprenörer: NCC (kontorsfastigheten) och Peab (simhallen).
Arkitekt: Strategisk Arkitektur för kontorsfastigheten och AIX Arkitekter för simhallen.
Storlek: Cirka 35 000 kvm kontorsyta, fördelat på 10 våningsplan, och 5 000 kvm simhall.


Kontorsprojektet har certifierats enligt Breeam Excellent och simhallen är projekterad enligt Miljöbyggnad Silver.Foto: Peder Lindbom/AIX Arkitekter
Mikael Barani

2023-04-03 15:17