Nyhetsbild

Framgångsrikt trimmande av kilowattimmar

Botkyrkabyggen har på 15 år lyckats sänka energianvändningen med en fjärdedel. Bostadsbolaget närmar sig nu målet att nå 30 procents lägre energianvändning i fastighetsbestånden.


Allmännyttans klimatinitiativ startade för 15 år sedan och målet, som är gemensamt med hundratals allmännyttiga bostadsbolag, är att nå 30 procent lägre energianvändning i fastighetsbestånden till år 2030. Botkyrkabyggen är en aktiv medlem i initiativet och jagar därför kilowattimmar.
– Jakten pågår i undercentraler och källare. Det handlar om att hitta de sista lamporna och lysrören av äldre modell, som ännu inte bytts mot LED-lampor. Vi isolerar ventilationskanaler och justerar fläktar, säger Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen.


Ett år före planen


Botkyrkabyggen ligger väl i linje med klimatinitiativets mål. År 2022 var den totala energianvändningen nere i 121,7 kWh/kvm. Därmed ligger bolaget just nu ett år före i sin energibesparing, om man tänker sig att minskningen ska ske i samma takt varje år fram till 2030, då målet är att vara ner på 114 kWh/kvm.
– Arbetet blir svårare för varje år. Vi har ju redan gjort alla stora investeringar för att spara energi, och plockat de lägst hängande frukterna. Nu gäller det att hitta andra typer av lösningar för att komma vidare, säger Patrik Lindqvist.


  Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen. Foto: Botkyrkabyggen
Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen. Foto: Botkyrkabyggen  


Under 2022 har Botkyrkabyggen bland annat moderniserat tolv undercentraler, så att inte värmen läcker ut i onödan och i nio byggnader har FTX-system för ventilationen installerats, som återvinner värmen i stället för att skicka ut den varma luften ur byggnaderna. Bolaget involverar även hyresgästerna med enkla tips för att spara energi.


Fem enkla tips till privatpersoner för att spara el och energi:  • Byt lampor. Byt ut dina gamla glödlampor och lysrör till LED-belysning. Släck lampan när ingen är i rummet.

  • Skippa stand-by. Samla ihop sladdarna till apparater som tv, högtalare och dator i ett grenuttag med strömbrytare. Slå av strömbrytaren när apparaterna inte används.

  • Tvätta smart. Tvätta alltid fulla maskiner och inte på högre temperatur än nödvändigt. Låt gärna tvätten lufttorka.

  • Frosta av. Frosta av frysen om det bildats is. Håll baksidan av frys och kylskåp rena från damm.

  • Låt svalna. Ta vara på matresterna! Ställ matlådan att svalna innan du sätter in den i kylskåpet.
Mikael Barani

2023-03-08 13:56