Nyhetsbild

Rekordstor hissmotor – nu i Skandinavien

En nästan sju ton tung hissmotor fick uppleva vackra vyer när den lyftes inför installation i Norges högsta byggnad, Nexans-tornet i Halden. Motorn MX-100 är den största som KONE tillverkar och är nu redo för turer upp och ned för den 150 meter höga byggnaden. Detta är första gången modellen installeras i Skandinavien.


Är det en fågel, ett flygplan eller är det Superman? Nej, det är KONE:s största hissmotor som är på väg upp mot toppen på Norges högsta byggnad, det nya Nexans-tornet i Halden.


Hissmotorn trotsade stormbyar


Den 6 oktober 2022 kunde många i Halden, Norge uppleva ett vackert skådespel då den gröna skapelsen steg upp mot himlen. Med vindbyar på upp till stormstyrka var spänningen påtaglig. Tack vare noggranna säkerhetsbedömningar och ett engagerat installationsteam kunde motorn hissas upp till toppen av det 150 meter höga tornet, exakt på det schemalagda leveransdatumet.


  Stor hissmotor i Norge. Foto: KONE Corp
Nexans-tornet är med sina 150 meter Norges högsta byggnad.


Byggkoncernen Consto byggde Nexans-tornet på rekordtid. Knappt två månader efter det första spadtaget kunde installationen av de tre hissar som ska gå i tornet påbörjas – KONEs allra största hissmotor MX100 med en lastkapacitet på nästan 9 ton, en MX40-hiss på 4,1 ton och brandhissen NMX20 på 1600 kg.


– Consto kontaktade oss för att installera hissar till Nexans-tornet, och många experter inom KONE, både från Norge och andra länder, involverades för att kunna bedöma projektets komplexitet och hitta optimala tekniska lösningar som uppfyllde Nexans och Constos krav, berättar Tor Engen, KONEs projektledare i Norge.


Detta är Constos näst största projekt någonsin. Under februari 2022 lades beställningen till KONE, och den stora MX100-hissen stod klar under februari 2023 – redo för hissresor hela vägen upp i den 150 meter höga byggnaden.


Mindre kusin i Karlskrona


KONE har tidigare levererat hissar till ett liknande projekt – NKTs fabriksbyggnad i Karlskrona, Lighthouse, som är den tredje högsta byggnaden i Sverige. Det projektet har använts som referens för att hitta rätt lösningar för Nexans-tornet, även om den hissmotorn vägde något mindre – 6,5 ton. Eftersom erfarenheten av att lyfta så stora hissar till så hög höjd är begränsad, har det krävts mycket analys och planering för att hitta rätt monteringsmetod, lyftutrustning och inte minst koordinering av logistik.Foto: KONE Corp
Mikael Barani

2023-03-01 12:47