Nyhetsbild

Finalisterna klara för SM för unga plåtslagare

Från 101 plåtslagarelever har nu sex finalister valts ut till att delta i finalen i SM för unga plåtslagare. Denna sextett gör upp om titeln i början av mars i Katrineholm.


Den 24-27 januari hölls uttagningstävlingar till ”SM för unga plåtslagare” i 17 gymnasieskolor runtom i Sverige, där 101 plåtslagarelever deltog. Varje skola skickade sedan in det bästa tävlingsbidraget till en central jury för bedömning. Nu har sex finalister utsetts och går därmed vidare till SM-finalen i Katrineholm den 8-9 mars, där utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023” ska hämtas hem.


De sex finalisterna är:


Eddie Embretsen, 18 år, Polhemsskolan i Gävle
Leon Stenström, 18 år, Lugnetgymnasiet i Falun
Markuss Teraudkalns
, 19 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala
Pontus Andersson, 18 år, Lindeskolan i Lindesberg
Rickard Vred
, 18 år, Yrkesgymnasiet i Ale, Nödinge
Theodor Emanuelsson
, 18 år, Östrabo Yrkes i Uddevalla


 


– I SM-finalen skruvas tävlingsuppgiften upp ytterligare ett snäpp. Som tillägg till den uppgift finalisterna bemästrade med bravur i uttagningstävlingarna ska de nu också hantera taktäckning, specifikt hinder på tak. Det blir ruggigt spännande att se vem som tar hem guldmedaljen, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.


Uppgraderad tävlingsuppgift


Tävlingsuppgiften ändras varje år och avslöjas i sin helhet först på tävlingsdagen. Som förhandsinformation har finalisterna fått veta att den ska utföras i färgbelagd stålplåt, vilket är ett vanligt förekommande material inom byggnadsplåtslageri. De tävlande har också fått förberedande information att de behöver kunskaper i taktäckning, specifikt hinder på tak. Hinder på tak är allt som bryter av takytan, till exempel skorstenar, takluckor och andra genomföringar såsom avluftning och ventilation. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt sex timmar på sig att genomföra uppgiften.


Möts i mars


Finalen i SM för unga plåtslagare 2023 genomförs på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm den 8-9 mars. Endast en av de sex finalisterna – som just nu klassas som de skickligaste unga plåtslagarna i Sverige – kan slutligen koras som ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”.


SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury består av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen, vilka bedömer tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet. Huvudsponsorer av ”SM för unga plåtslagare 2023” är Bevego och Plannja.Foto: Plåt & Ventbyrån
Mikael Barani

2023-02-17 12:02