Nyhetsbild

Sveriges plåtslagare till EuroSkills har valts ut

Den 22-årige Olle Spetz kommer att representera Sverige i EuroSkills, även känt som Yrkes-VM. Vinnaren, som härrör ifrån Ljung, har tidigare även vunnit SM för unga plåtslagare.
– Det var en jämn kamp om vinsten men Olle drog det längsta strået med sitt bidrag, säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.


Den 13 januari genomfördes uttagningstävlingen i plåtslageri i Norrköping till EuroSkills 2023 i Gdansk. Det var ett jämt startfält med unga plåtslagare som tävlade och domarna fick en tuff uppgift när vinnaren skulle utses. Men efter en omfattande granskning av tävlingsbidragen så har nu en vinnare utsetts: Olle Spetz från Arnes Plåtslageri i Alboga AB. Olle har tidigare vunnit SM för unga plåtslagare 2019.
– Olle visade med sitt tävlingsbidrag prov på stor hantverksskicklighet och noggrannhet. Han har också den mentala styrka som krävs och hanterar press och stress bra. Det ska bli kul att få följa Olle genom träningen och även på tävlingen i EuroSkills i Gdansk, säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.


Krativitet och kapacitet


Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle täcka en trämodul med ett zinkmaterial så förutom att plåtslagarna behövde vara duktiga på sitt hantverk så krävdes det också kreativitet och mental styrka.


  Tomas Spetz, Sveriges representant i EuroSkills. Foto: Tomas Skagerlind
Olle Spetz, Sveriges representant i EuroSkills.


Olle Spetz är glad över att ha vunnit uttagningstävlingen trots mycket hård konkurrens.
– Det är verkligen kul att ha vunnit. Jag är jätteglad över vinsten, allt flöt på bra under tävlingsmomentet så det kändes som jag hade en god chans att gå vidare, säger Olle Spetz, plåtslagare på Arnes Plåtslageri i Alboga och numera även Sveriges representant i plåtslageri till EuroSkills 2023.


Nu börjar förberedelserna inför höstens EM-tävling, som Olle ser fram emot.
– Nu ska jag träna och förfina mina kunskaper så jag är förberedd inför EuroSkills i Gdansk. Egentligen är det nog först nu som den här resan börjar, säger Olle Spetz.


Följande sex plåtslagare medverkade i tävlingen  • Hadi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala

  • Joar Ronsten, AB Gardells Plåtslageri i Visby

  • Mahdi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala

  • Olle Spetz, Arnes Plåtslageri i Alboga AB i Ljung

  • Simon Lövgren, FL Plåt AB i Ekeby

  • Matilda Denninger, Nyköping Plåt & Tak AB i Nyköping (avslutade inte uppgiften på grund av sjukdom)


Uttagningstävlingen, som arrangerades av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen, är en del i arbetet med att höja statusen på plåtslagaryrket och locka fler unga till yrket.


EuroSkills, eller Yrkes-EM, arrangeras 2023 för åttonde gången. 600 unga yrkesverksamma från 32 länder kommer att samlas i Gdansk mellan 5–9 september för att tävla och utse vinnarna i 43 olika yrken.
Läs mer på EuroSkills hemsida euroskills2023.orgSamtligt foto: Tomas Skagerlind  
Mikael Barani

2023-01-30 12:21