Nyhetsbild

Unga plåtslagare slåss om finalplats

Mellan den 24-27 januari sker uttagningarna till årets upplaga av SM för unga plåtslagare. Totalt kämpar 101 plåtslagarelever om sex finalplatser. Själva finalen äger rum i Katrineholm i mars.


Uttagningstävlingarna till SM-finalen involverar 17 olika skolor under vecka fyra (24-27 januari 2023). Sammanlagt deltar 101 plåtslagarelever. Varje skola producerar ett vinnande bidrag som de sedan skickar in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn utser därefter de sex bästa unga plåtslagarna i Sverige, vilka får varsin plats i SM-finalen.
– SM för unga plåtslagare 2023 är ett sätt att lyfta unga talanger och belysa vikten av en nästa generation plåtslagare. Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet så en finalplats är verkligen en tung merit, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.


Hemlig tävlingsuppgift


Tävlingsuppgiften ändras för varje år och avslöjas i sin helhet först på respektive tävlingsdag för de olika skolorna. Som förhandsinformation har de deltagande eleverna dock fått veta att den ska utföras i färgbelagd stålplåt, vilket är ett vanligt förekommande material inom byggnadsplåtslageri. De tävlande har också fått förberedande information om att de behöver kunskaper i enklare utbredningar. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt sex timmar på sig att genomföra uppgiften.


  Pristagare i SM för unga plåtslagare 2022. Foto: Plåt & Ventbyrån
Förra årets pristagare i SM för unga plåtslagare. Foto: Plåt & Ventbyrån  


De sex finalisterna får göra upp i SM-finalen som i år hålls på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm den 8-9 mars. Då avgörs det vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023.

SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury består av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen. Sponsorer är Plannja och Bevego.

Skolor och tävlingsdagar
Uttagningstävlingarna hålls olika dagar på olika skolor 24-27 januari. Följande skolor genomför uttagningstävlingar.  • 24 januari - Anders Ljungstedts Gymnasium (Linköping)

  • 25 januari - Bäckadalsgymnasiet (Jönköping), Viskastrandsgymnasiet (Borås), Bråvallagymnasiet (Norrköping)

  • 26 januari - Kattegattgymnasiet (Halmstad), Kungsmadskolan (Växjö), Lugnetgymnasiet (Falun), Rekarnegymnasiet (Eskilstuna), Törnströmska gymnasiet (Karlskrona), Östrabo Yrkes (Uddevalla), Uppsala yrkesgymnasium (Uppsala), Wendesgymnasiet (Kristianstad), Bromangymnasiet (Hudiksvall), Polhemsskolan (Gävle) och Tegelbruksskolan (Klippan)

  • 27 januari - Bräckegymnasiet (Göteborg), Nyköpings Gymnasium (Nyköping)


Hett yrke


Byggnadsplåtslagare är ett yrke med stor brist på utbildad arbetskraft. De elever som studerar till byggnadsplåtslagare har därmed en ljus framtid då många arbetsgivare har behov av att anställa. Byggnadsplåtslagare får vanligtvis en marknadsmässig lön direkt efter gymnasiet och arbetet i sig är fritt och flexibelt, med fokus på både problemlösning och fysiskt arbete.
Mikael Barani

2023-01-20 12:59