Nyhetsbild

Nackademin får nya utbildningar inom byggteknik

Myndigheten för Yrkeshögskolan har beviljat 11 000 nya utbildningsplatser inför hösten 2023. I samband med detta utökar Nackademin sitt program för VA-projektörer med en distansutbildning. Totalt har institutionen idag 14 yrkeshögskoleutbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik och energi.


I dag beviljade Myndigheten för Yrkeshögskolan 11 000 nya utbildningsplatser med start hösten 2023. I årets tilldelning fick Nackademin 12 utbildningar beviljade, varav 10 av dessa är omansökningar på redan befintliga utbildningar och 2 är helt nya yrkeshögskoleutbildningar hos Nackademin. Det innebär att antal sammanlagda utbildningar som startar hösten 2023 nu uppgår till 33 st. Detta resulterar i att ca 2300 studenter kommer att examineras och vara ute på arbetsmarknaden inom de närmsta två åren.
– Vi är otroligt stolta över det fortsatta förtroende vi har fått i årets tilldelning. Nackademin arbetar hårt för att åtgärda den kompetensbrist som vi idag ser i näringslivet. Det gläder oss otroligt att vi nu kan informera alla de arbetsgivare som tagit fram ansökan tillsammans med oss att vi kommer att kunna starta dessa utbildningarna till hösten, säger Nackademins VD, Astrid Westfeldt Corneman, om beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolan


  Nya utbildningar på Nackademin. Foto: Nackademin
Nackademin satsar på 3D och bygg inför hösten 2023. Foto: Nackademin  


Tredimensionell nyhet


Komplexiteten i spel ökar vilket i sin tur ökar kraven på att kunna leverera många smarta tekniska lösningar, något som görs med hjälp av tekniska 3D artister.


I tillägg är IT är ett område som fortsatt ställer krav på nya kompetensbehov, och som beräknas sakna 70 000 medarbetare år 2024. Därför sker ytterligare satsningar på yrkeshögskoleutbildningar inom just IT. Nackademin erbjuder nu sammanlagt 17 YH-utbildningar inom IT.


VA-projektör på distans


Högt uppsatta klimatmål med gröna investeringar och elektrifieringen till följd av det, gör att behoven av kompetens förändras. Samhällsbyggnad och byggteknik är ett prioriterat område där det finns ett stort behov av specialistkompetens inom bland annat hållbart byggande, BIM, mark och vatten och Arbetsledare. Nackademin har beviljats omstart på totalt 5 byggingenjörsutbildningar till hösten och erbjuder sammanlagt 14 YH-utbildningar inom samhällsbyggnad och elteknik och energi.
– Vi är stolta och tacksamma över att vårt gedigna kvalitetsarbete och nära samarbete med näringslivet visar sig i detta resultat, och vi ser fram emot många sökanden till dessa eftertraktade yrkesroller, avslutar Astrid Westfeldt Corneman.
Mikael Barani

2023-01-13 09:56