Nyhetsbild

Japansk och skandinaviskt bland årets golvtrender

Hållbarhet och natur är två av ledorden när vi lägger golv år 2023. Den minimalistiska stilen japandi står också högt i kurs i hela huset från att tidigare främst ha varit ett inslag i badrummen.


Golv i år handlar om färg, natur och hållbarhet.


När pandemin äntligen lättat sitt grepp vill vi leva mer och vara lite modigare. Färgade golv, skuggspel, mixade material och mönster dyker upp som ett svar på det.


Samtidigt välkomnar vi naturen i form av lugna, neutrala färger och naturliga material. Grönt och blått i olika nyanser bjuder in skog och hav i inredningen och skapar en känsla av tidlöshet och ro. Jordnära kulörer med träkänsla passar också in i naturtrenden, liksom golv med hantverksmässig mönsterläggning.


Korskulturell design


Japandi, den minimalistiska stilen som blandar japanskt och skandinaviskt, har tidigare tagit sig in i badrummet via kakel och klinker. Nu syns den också hos golvtillverkarna. Med en lugn färgskala lever golvet vidare genom trender som kommer och går. För hållbarhet, i betydelsen rätt skötsel, återvinning och återbruk av material, är utan tvekan megatrenden i vår tid.


  Bild på trendigt rum. Foto: Kährs
Naturliga färger på golven är trendigt år 2023. Foto: Kährs  


Och golvtillverkarna forskar, experimenterar och söker sig fram på nya vägar. Industriellt restmaterial, uttjänta fiskenät, golv som rivs ut och installationsspill återvinns och blir basen i nya golv. Tidigare inlagda textilplattor fräschas upp och återanvänds. Linoleum, trä- och nu även PVC-golv kan få ett nytt och vackert liv efter renovering. Av överblivet träspill som annars skulle bränts upp tillverkas smarta, spännande golv.


Med kreativa, nyskapande tankar och metoder bidrar golvbranschen till cirkulär utveckling på riktigt.Foto på golv överst i artikeln: Ege Carpets
Mikael Barani

2023-01-12 09:39