Nyhetsbild

Varvsområde förvandlas till innovationscentrum

Götaverkens gamla varvsområde i Göteborg har fått nytt liv i form av innovationscentrumet The Yard. I ett första steg öppnas den så kallade Pannverkstaden och det finns möjlighet att växa ut mot ytterligare lokaler i området.


På Götaverkens gamla varvsområde ska morgondagens lösningar skapas. The Yard erbjuder nya och växande teknikdrivna bolag en kreativ miljö som främjar spännande samarbeten och innovation.


Snart öppnar tillväxtarenan The Yard sina dörrar för växande techbolag. På klassisk Göteborgsmark och granne med Lindholmen Science Parks teknik- och innovationskluster samt flera globala företags utvecklingskontor.
– Närheten till all kompetens som finns både på Lindholmen och hos storbolagen är ju en stor fördel. Det händer mycket i området och då är det så klart bra att finnas på plats, säger Madelene Näslund, projektledare Tech på Business Region Göteborg.


  The Yard och Madelene Näslund. Foto: Business Region Göteborg  


Madelene Näslund är projektledare för innovationscentrumet The Yard som öppnar i Göteborg. Foto: Business Region Göteborg


Initiativtagarna till The Yard är Älvstranden Utveckling, Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park. Idén har växt fram i samarbete med representanter för regionens techbolag, som länge haft behov av en plats där de kan växa tillsammans. På Götaverkens industriområde fanns både befintliga och tomma fastigheter med utrymme för många.


Samverkan i kunskapstät miljö


The Yard ska vara en öppen arena för innovation där allt från startups till etablerade företag kan samverka, utbyta erfarenheter och knyta kontakter. I de gamla industrilokalerna kommer det att finnas mötesplatser, verkstadsmiljöer och skalbara kontor.
– Vi har börjat i liten skala i ett av husen, där det finns en eventscen. Förra året hade vi över 30 evenemang i lokalen, allt från mindre happenings till stora releaser, så många har redan fått möjlighet att se den, säger Madelene Näslund.


På området finns tre byggnader – Pannverkstaden, Utrustningsverkstaden och Reparationsverkstaden. Pannverkstaden går även under namnet The Yard Beta och är den lokal som hittills har öppnat. I mitten av januari kommer det även att finnas 30 coworking-platser i byggnaden, där mycket från varvstiden har behållits och återanvänts.
– Vi har anpassat lokalerna med så små ingrepp som möjligt, för att kunna erbjuda flexibla lokaler med rimliga hyror. Jag tror också att själva byggnaden, det råa och rymden, gör något med tanken. Det är mycket kreativitet som föds den här typen av miljö, säger Madelene Näslund.


The Yard kommer att vara en kunskapstät miljö, där olika kompetenser samlas och berikar varandra. Detta ökar sannolikheten för att lyckas ta fram en vara eller tjänst som kan bli en framgångsrik innovation. Eventscenen för föreläsningar, demos och lanseringar är ett sätt att inspireras och mötas i relevanta nätverk.


När många spännande bolag samlas på en och samma plats innebär det också ett skyltfönster utåt, bland annat mot potentiella investerare, och det kan bli enklare att hitta och attrahera kapital.  


En samlingsplats för techbolag


Men The Yard är inte bara en fysisk plats, företagarna som hyr in sig ska också känna att de en del av ett community. Här ska tröskeln till samarbeten och oväntade möten vara låg.
– Vi tror verkligen på att varje gång du träffar någon fysiskt, då föds det samtal som kan leda till spännande samarbeten. Olika företag är i olika faser och kan lyfta och hjälpa varandra på många sätt. Att vara nära personer som kan ge input är oerhört värdefullt, säger Madelene Näslund.


På The Yard planeras det också ett verkstadsgolv med ett gemensamt så kallat makerspace, som också ska bidra till inspiration och innovation. Här finns allt från verktyg till 3D-printer.
– Man kan säga att det är som att träslöjdssalen möter avancerad teknik. Här ska man kunna labba och testa nya idéer och även bygga saker fysiskt. När man ser vad andra personer gör kan det så frön till nya idéer, säger Madelene Näslund.


Planen framåt för The Yard är att öppna upp fler byggnader successivt. Bland annat utreds möjligheten att bygga moduler i de stora lokalerna, så att företag enkelt kan bygga ut i takt med att de växer. Utrustningsverkstaden, där man planerar för 300 arbetsplatser, kommer att vara först ut.
– The Yard Beta är det första steget, som nu kommer att finslipas och förfinas. Visionen är att bli en självklar plats för techbolag som vill finnas och verka i en kreativ, intressant och utvecklande miljö, säger Madelene Näslund.FAKTA: The Yard
En tillväxtarena för techbolag som byggs på det gamla varvsområdet på Lindholmen i Göteborg. The Yard ska komplettera de miljöer för teknikutveckling och innovation som redan finns i regionen. Initiativtagare är Älvstranden Utveckling, â��â��Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park.
Mikael Barani

2023-01-10 13:12