Nyhetsbild

Antal bostäder på förmarknaden slog rekord förra året

De bostäder som anmäls som kommande försälningar på den så kallade förmarknaden blir allt fler. Under 2021 slogs nytt rekord då antalet annonser ökade med 27 procent mot 2020. Bostadssajten Booli släpper nu en specifik sammanställning för förmarknaden.


Förmarknaden är ett samlingsnamn för alla bostäder som marknadsförs under olika benämningar som på G, kommande försäljningar, läge +, på glänt med mera. Booli har valt att benämna annonserna som snart till salu. Även om de flesta begrepp kan låta som att bostäderna kommer att bli till salu i ett senare skede så är en stor del av annonserna redan nu till salu för rätt pris eller till rätt köpare.


– Det är inte många som vet hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla annonser eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter som exempelvis Hemnet. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet säger Josephine Linghammar, presskontakt på Booli.


Antalet bostäder på förmarknaden ökade med 27 procent


Som söktjänst och experter på bostadsdata kan Booli visa marknadens mest heltäckande bild av utvecklingen av snart till salu. Att titta på både utbud av till salu och förmarknaden med snart till salu är viktigt då inte alla objekt på förmarknaden når den ordinarie marknaden.
Antalet bostäder som marknadsfördes på förmarknaden ökade med 27 procent från 2020, medan det ordinarie utbudet av bostäder till salu endast ökade med 1 procent. Utbudet av snart till salu har vuxit stort sedan 2015 då drygt 20 000 bostäder marknadsfördes på förmarknaden. Under 2021 har antalet antalet annonser ökat till över 120 000.


Många bostäder säljs som snart till salu


Annonstiderna för bostäder snart till salu minskade med 10 procent mot 2020. Det är fler lägenheter än villor som läggs ut på förmarknaden och lägenhetsannonserna ligger ute en längre tid än villaannonserna. Fenomenet är störst i storstäderna, framförallt i Göteborg. En stor andel snart till salu kommer aldrig ut som till salu utan säljs direkt.Baserat på stickprov från november 2021.
Mikael Barani

2022-02-01 08:31