Nyhetsbild

Delad risk för bostadsrätt i Nacka

När det så kallade Elverkshuset i Nacka står klart kommer en del av bostadsrätterna säljas enligt ett delägarkoncept. Av de cirka 330 lägenheterna kommer omkring 20 procent att erbjudas genom OBOS Deläga, där medlemmen köper minst 50 procent av bostaden medan OBOS äger resterande del. Byggnation påbörjas inom kort.


– Det är en utmanande tid, men vi är glada över att vi nu kan sätta i gång. Som medlemsorganisation, med över 500 000 medlemmar i Norge och Sverige, har vi ett uppdrag att leverera bostäder även när marknaden är osäker. Vi arbetar långsiktigt, tror på projektet och ser fram emot att vara en del av Nackas utbyggnad framöver, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem.  HMB Construction, som ansvarar för bygget av de 60 lägenheterna i Brf Ampere, den första av flera bostadsrättsföreningar, ser också positivt på byggstarten.
  – Vi imponeras av att OBOS i dessa utmanande tider fortsätter att skapa projekt och bidra till samhällsutvecklingen. Det visar en framtidstro, som vi delar och gärna bidrar till, säger Krister Karlsson, vd för HMB Construction


    OBOS projekt Elverkshuset i Nacka. Foto: OBOS
  OBOS projekt Elverket i Nacka där vissa bostadsrätter säljs med delägarskap. Foto: OBOS


  Delad risk


  Totalt kommer Elverkshuset bestå av cirka 330 moderna bostadsrätter, varav cirka 20 procent kommer att erbjudas genom OBOS Deläga. Med OBOS Deläga köper medlemmen halva bostaden medan resterande del ägs tillsammans med OBOS. Eftersom både lån och krav på kontantinsats blir upp till 50 procent lägre ökar andelen tillgängliga bostäder för de som med dagens krav inte kan köpa en bostadsrätt.
  – Med dagens hårda kreditkrav har de som är i störst behov av ett ägt boende sämst förutsättningar att finansiera det. Genom OBOS Deläga delar köparen både risk och kontantinsats med oss, säger Sofia Ljungdahl.   Inflyttning planeras till första kvartalet 2025.
   Mikael Barani

   2022-11-24 08:39