Nyhetsbild

Trendspaning för fasader: Naturliga färger och återanvänt material på ingång

När Cembrit gör sin årliga arkitekturundersökning är det naturligt som spås vara den kommande villatrenden. Materialiets egen färg får vara kvar och återanvänt och underhållsfritt är i ropet. Träpanel blir också allt populärare.


Det finns en stor enighet bland arkitekter i Norden att den fasadfärg som kommer starkast framöver är materialets egen naturliga färg. Fyra av tio är av den åsikten och bland svenska arkitekter instämmer hela 65 procent. Därefter är det neutrala färger såsom vitt, svart och grått som gäller.

De viktigaste fasadtrenderna handlar om återanvänt material, underhållsfria material och råa ytor. Träpanel växer i popularitet i samtliga länder. Det är särskilt populärt i Sverige som också är mer förtjusta i tegel än övriga länder. I Finland, Norge och Danmark tror man mer på en blandning av olika material. Däremot är länderna helt eniga om vilka material som ger flest problem över en livscykel på 50 år. Puts toppar listan följt av träpanel och plastkompositskivor.


Sverige avviker


Det område där de svenska arkitekterna avviker mest är i vilken grad miljöaspekter vägs in när de väljer material. Mer än varannan svensk arkitekt (52%) menar att miljöaspekter spelar mycket stor roll. Motsvarande siffra för alla länder är 15 procent.

– Det naturliga, ruffa, råa och patinerade uttrycket och förkärleken till att återanvända material är tydliga trender i undersökningen. Träpanel vinner terräng, men får gärna kombineras med underhållsfria material för att nå hållbarhet över tid, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.


  Träfasad, naturlig.  Topplista - Fasadfärger som kommer att öka i popularitet
1. Materialets egen naturliga färg
2. Vit
3. Svart
4. Grå
5. Brun/Antracit


Topplista - Fasadtrender som kommer att öka i popularitet
1. Återanvänt material
2. Underhållsfria material
3. Råa ytor
4. Material som patineras
5. Stora glaspartier


Topplista - Fasadmaterial som kommer att öka i popularitet
1. Träpanel
2. Glas
3. Blandning av material
4. Tegel
5. Fibercement


Topplista – De material som ger flest problem under en livscykel på 50 år
1. Puts
2. Träpanel
3. Plastkompositskivor


Om undersökningen: Cembrit har låtit PFM Research intervjua totalt 240 arkitekter i Sverige, Finland, Danmark och Norge per telefon (60 arkitekter per land).
Mikael Barani

2022-01-28 11:17