Nyhetsbild

Innovativt användande bergvärme sänker energibruk i byggen

I sitt projekt i Barkabystaden använder Resona den nya energistationen Geolo som använder befintlig bergvärme under byggproduktion. Denna kombineras med en innovativ och prisbelönt lösning som markant reducerar energianvändningen. Bakom lösningen står Raksystems Climate Solutions.


Geolostationen kommer att installeras i Resonas nybyggnadsprojekt Kv 11 i början av november. Själva Geolostationen är en flyttbar energistation som nyttjar borrhålen från bergvärmelösningen även under produktionstiden och som via ett IT-system hanterar hela värme- och kylprocessen under byggtiden. Med hjälp av dygnet runt bevakning av systemet säkerställs och optimeras både uppvärmning och uttorkning genom hela byggprocessen vilket resulterar i förbättrad produktionsmiljö och bättre ekonomi.


Första Geoloprojektet i Sverige


Resonas projekt Kv 11 i Barkarbystaden består av totalt fem byggnader plus ett gemensamt garage. Bostadsrättsföreningarna Helio, Livia och Luna omfattar totalt 397 lägenheter. En av de andra två byggnaderna kommer att erbjuda det moderna boendekonceptet Colive och i hörnet Barkarbyvägen/Flygfältsvägen skapas härliga kontor. Det kommer vara ett varierande utbud av restauranger, caféer och butiker på gatunivå. Produktionen är i full gång och projektet första Brf, Helio, beräknas stå inflyttningsklar i början av september nästa år.
– Vi är övertygade om att det går att bygga smartare och mer hållbart. För att nå dit krävs nyfikenhet och nytänkande. För oss på Resona är miljöpåverkan avgörande i våra beslut och vi arbetar ständigt med att hitta innovativa och smarta lösningar som stödjer våra mål. Att nu ha Geolo som en del i vårt Barkabyprojekt är ett mycket bra exempel på just det, säger David Giertz grundare av Resona.


  Gruppbild Geolo. Foto: Resona
Resona använder bergvärme för att minska energianvändning i sitt byggprojekt. Foto: Resona
 


– Numera är energikriser och klimatförändringar vår vardag. Vi behöver göra allt som står i vår makt för att skapa mer energieffektiva lösningar då det är en viktig del i att begränsa den globala uppvärmningen. Vårt Geolo-koncept är just en sådan lösning. Vi är otroligt tacksamma och glada över att Resona och deras projekt Kv 11 blir det första vi sjösätter i Sverige, säger Janne Vanhanen, VD Raksystems Climate Solutions OY.


– Det är med stor glädje och tacksamhet över förtroendet vi nu drar i gång samarbetet med Resona i det gemensamma projektet i Barkarbystaden. Vi delar samma värderingar om hållbarhet och att förverkliga nya starka innovativa lösningar till bygg- och fastighetsbranschen. Vi är stolta över att starta det första Geoloprojektet i Sverige, och då särskilt med just Resona, säger Jan Havik, VD Raksystems Green Building Services.Illustration: Raksystems
Mikael Barani

2022-11-01 12:33