Nyhetsbild

Karlstad tar hattrick i kategorin Årets arkitektkommun


För tredje året i rad har Karlstad blivit utsett till Årets arkitektkommun. Utnämnelsen kommer genom den rapport som analysföretaget Evimetrix har tagit fram på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. Landskrona och Borås börjar dock närma sig ettan.


– Grattis Karlstad, Landskrona och Borås! Ni är bäst i landet på att hantera bostadsförsörjningen samtidigt som ni ser till att det som byggs har förutsättningar att bli så bra, hållbart och attraktivt som möjligt. Att både jobba strategiskt och ha ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är det som krävs för att placera sig på topplistan, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.


  Bild på del av Karlstad.


Karlstad ståtar med sin arkitektur och vinner pris.
 


Utmärkelsen Årets arkitekturkommun lyfter fram de kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan.


Avståndet minskar


Karlstad är Årets arkitekturkommun 2022 och har därmed vunnit utmärkelsen tre år i rad. Framgångarna förklaras av ett mycket gott omdöme från arkitektkåren samtidigt som Karlstad ligger bra till när det gäller byggtakt, rutiner och lagefterlevnad. Men gapet ner till tvåan har krympt. Landskrona, som stadigt funnits med på topplistan så länge priset delats ut, kniper andraplatsen. Borås, som också har fått höga poäng de senaste åren, kommer tätt efter på en tredjeplats.
– Hur vi bygger våra samhällen och formar framtidens livsmiljöer har stor betydelse för människors vardag. För HSB har arkitekturen varit en självklar fråga sedan starten för snart 100 år sedan. Med den här utmärkelsen vill vi sätta ljuset på de kommuner som ger bäst förutsättningar för att bygga attraktiva samhällen, säger Pernilla Bonde, vd HSB.


Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Här vägs också in hur högt kommunerna värderar klimatfrågan; om de ställer miljökrav på byggmaterial och är med i föreningen Klimatkommunerna.


Det är sjätte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.
Mikael Barani

2022-10-28 12:25