Nyhetsbild

Ung ingenjör prisad av Samhällsbyggarna

Varje år delar Samhällsbyggarna ut Excellence in Civil Engineering. I år tillfaller priset Andeas Lindelöf, en 34-åring som redan utmärker sig som en av Sveriges främsta experter på höghus. Lindelöf delar ofta med sig av sin kunskap på lärosäten och som föreläsare i byggbranschen.


– Andreas Lindelöf är en verklig spjutspets på sitt område, vilket i sig är värt att belöna. Att han också sprider sina kunskaper har en avgörande betydelse för att stärka samhällsbyggandet och oss samhällsbyggare, säger Joanna Messmer, vd på Samhällsbyggarna.


Andreas Lindelöf har arbetat med Karlatornet i Göteborg sedan 2015. När den står färdig 2024 är den 245 meter hög – redan nu högst i Norden – och utgör startskottet för utbyggnaden av den nya stadsdelen Karlastaden. Han ansvarar för det tekniska arbetet med konstruktionen, vilket innebär allt beräknings- och dimensioneringsarbete i projektet liksom byggnadens övergripande beteende.


Utvecklat element-modell


Den kanske mest omtalade delen av bygget är utriggarna som ökar den horisontella stabiliteten. Det är en komplex konstruktion med kraftiga betongväggar och mycket armering.
Alla analyser som utförts baseras på VBK:s globala finita element-modell som Andreas Lindelöf också har utvecklat och ansvarat för.


Detta har genererat stora kunskaper inte bara i programmering och dataanalys utan också i materialet betong. Det gäller inte minst dess långtidseffekter. Han har stor delaktighet i utvecklingen, utredning och uppföljning av betongrecepten, liksom i gjutningar och provgjutningar. Allt säkerställs och optimeras genom kontinuerliga mätningar av stommen i den framväxande byggnaden.


 Andreas Lindelöf tilldelas priset Excellence in Civil Engineering 2022. Foto: Samhällsbyggarna
Andreas Lindelöf prisas för sina höghuskunskaper. 


Vad betyder utmärkelsen för dig?


– Den betyder såklart väldigt mycket! Jag tycker själv att vi åstadkommit något helt unikt med konstruktionen och att vårt arbete med den håller hög internationell klass. Eftersom jag brinner för tekniskt avancerad konstruktion är det extra kul att just detta uppmärksammas.


– Alla som har varit involverade i stora projekt förstår att det som skapas aldrig är frukten av en persons arbete och så är det givetvis här också. Jag har tur som har så många fantastiska kollegor! De och en kompetent entreprenör är helt avgörande för att ett projekt med den här komplexiteten överhuvudtaget kan realiseras.


Juryns motivering
Extraordinärt komplexa konstruktioner kräver extraordinär teknisk talang. Andreas Lindelöf är en sådan person. Trots sin unga ålder är han mer än väl mogen uppgiften att leda nationellt och internationellt omtalade projekt. Dessutom har han genom ständig nyfikenhet och en stor portion systematik tagit rollen som en av Sveriges främsta höghusexperter.


Men kunskaperna har inte stannat i projekten. Andreas delar ständigt med sig av erfarenheter genom seminarier och föreläsningar, i både akademiska sammanhang och inom branschen. Andreas Lindelöf är en sällsynt tillgång för hela samhällsbyggandet. Därför tilldelas han Excellence of Civil Engineering 2022."Foto och illustration: Samhällsbyggarna
Mikael Barani

2022-10-24 12:05