Nyhetsbild

Svenskutvecklat boendekoncept till Köping

Det nya bostadsområdet Västra Sömsta börjar nu utvecklas i Köping och först på plats är BoKlok. Bygglovet omfattar 40 radhus och parhus i bostadsrättsform. Byggstart för boendekonceptet, utvecklat av IKEA och Skanska, sker efter sommaren och beräknad inflyttning är hösten 2024.


Det nya området Västra Sömsta ligger nordöst om Köping intill Johannisdalsskogen med cirka två och en halv kilometer till centrum. BoKlok, som är ett boendekoncept utvecklat av Skanska och IKEA, planerar nu att bygga i området.
– Det känns roligt att vi får möjligheten att komma till Köping. Vi ser fram emot att utveckla området med våra hem. Som alla hem från BoKlok är de hållbart byggda i trä på modernt sätt, med smarta processer i fabrik, som gör att vi kan erbjuda bostäder till ett lågt pris. Förutom det bygger vi ju även hållbara områden med ett tydligt koncept för utomhusmiljön. Här planerar vi för gröna ytor med plats för möten, gemenskap och lek, som knyter an till den omgivande naturen, säger Andreas Melén, affärsutvecklare på BoKlok.


  Ritning med litet hus  


Gun Törnblad, samhällsbyggnadschef i Köping, berättar varför BoKlok är en lämplig aktör för området.
– För oss var det viktigt att den exploatör som ska bygga i det planerade området, har en vision om att låta den intilliggande naturen med Johannisdalsskogen får bli en tydlig fond för den tilltänkta bebyggelsen. BoKlok har visat en klar plan för detta och med deras mix av småhus har vi stora förhoppningar om att de kan attrahera en bred målgrupp, säger Gun Törnblad.


Breddat bostadsutbud


Den nya etableringen kommer bidra till ett breddat bostadsutbud i kommunen. Det menar Ola Saaw som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– Det känns mycket inspirerande att BoKlok, som tidigare aviserat intresse för att bygga i Köping, nu formellt lämnat in en ansökan om bygglov i Västra Sömsta. De kommer att bidra till att bredda bostadsutbudet och komplettera bebyggelsen med en fin stadsdel i Västra Sömsta, säger Ola Saaw.    Husen byggs som bostadsrätter där vardera hem kommer att bestå av fem rum, fördelade på 117 kvadratmeter. Säljstart beräknas ske under första kvartalet 2023, med planerad byggstart efter sommaren samma år. Inflyttning beräknas ske hösten 2024.
    Mikael Barani

    2022-09-27 13:09