Nyhetsbild

Karlatornet är nu Nordens högsta byggnad

I veckan fick Karlatornet våning nummer 60 på plats och sträcker sig i och med detta 193 meter över marken. Det innebär att byggnaden nu är den högsta i hela Norden. Ännu är det dock en bit kvar till den fulla höjden på 246 meter.


Tidigare i veckan utfördes gjutningen av 60:e våningen på Karlatornets kärna och tornet har därmed uppnått en höjd på 193 meter. Det betyder att projektet har passerat Turning Torso’s 190 meter och de facto är Nordens högsta byggnad. När den fulla höjden på 246 meter nås, blir Karlatornet också högsta bostadshuset inom EU.


Förutom bostäder kommer Karlatornet bland annat att inrymma ett hotell, restaurang och kontor i sina anslutande podiebyggnader. På 69:e våningen i tornet byggs ett utsiktsplan där allmänheten kan ta del av utsikten, tillfredsställa sina smaklökar. Ett våningsplan som förväntas bli en stark besöksdestination.


Kompletterande partners


Karlatornet ägs gemensamt av Fastighets AB Balder och Serneke. Under torsdagen besökte Balders VD Erik Selin och Ola Serneke, VD Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornets, toppen av Nordens högsta byggarbetsplats.
– Det är fantastiskt att nu kunna passera ännu en milstolpe i projektet! Jag gläds också med alla duktiga människor som bidrar till att förverkliga detta och jag är glad att ha med Balder som samarbetspartner. Vi har samsyn och kompletterar varandra bra vilket är en stor fördel när man arbetar med stora stadsutvecklingsprojekt, säger Ola Serneke.


  Karlatornet. Fotograf: Erik Bernhardsson/Serneke
Karlatornet är nu Nordens högsta byggnad. Fotograf: Erik Bernhardsson/Serneke  


– Precis som Ola och Serneke ser vi på Balder enkelt och lösningsorienterat på saker.  Det är alltid roligt att skapa något annorlunda och våga det som andra kanske tvekar inför. Tillsammans förverkligar vi visionen kring Göteborgs nya landmärke, säger Erik Selin.


Karlatornet kommer innehålla 611 bostäder, både bostadsrätter och äganderätter. Redan under andra halvåret 2023 kan de första boende flytta in. Till dags dato är cirka 80 procent av lägenheterna i Karlatornet sålda. Full höjd på tornet nås under våren 2023 och under 2024 ska Karlatornet stå helt klart.Foto, huvudbild till artikeln: Kasper Dudzik
Mikael Barani

2022-09-23 10:41