Nyhetsbild

Sverige kopplas upp mot digital motorväg

Tre miljoner gånger ökad datamängd. Det är resultatet av den 256 mil långa fiberkabel som löper från Berlin till Haparanda. Ledningen ansluts nu till Sverige via ett landfäste i Borrby Strand vid Simrishamn på Österlens kust. Kapaciteten i kabeln motsvarar hela Nordens internettrafik.


Ungefär en fjärdedel av ledningssträckan, 62 mil, är till havs där kabeln viktas på botten och där hav möter land ställs höga krav på säker förankring. Vid Borrby Strand utförs en 400 meter lång styrd borrning ut i havet, ca. 5-6 meter under havsbotten och där ute i havet dras sjöledningen in och vidare in i svensk mark. Borrby Strand är en badplats med långgrunt vatten som gränsar till ett för fiskenäringen känsligt område. Sanden och sanddynerna är lättrörliga och att borra under havsbottnen är det enda sättet att uppnå stabilitet där ledningen angör land. Skonsam schaktfri ledningsbyggnad innebär fördelar för både miljö, badgäster och ålyngel, i tillägg till ett stabilt och tryggt landfäste för sjökabeln.


  Digital Motorväg. Bild: Styrud  
Den digitala motorvägens sträckning genom Sverige /Styrud


Sverige har en unik kombination av förutsättningar som gör att världens stora techbolag är intresserade av att etablera sig här: klimatet (det vill säga kylan), stora ytor, grön el, bra geopolistiskt läge och en stabil digital infrastruktur. Den nya digitala motorvägen kommer att kosta ca en halv miljard kr och ha en kapacitet motsvarande nuvarande internettrafiken i hela Norden.Foto fiberkabel i Simrishamn. Peter Malmgren/Ystad Allahanda
Mikael Barani

2022-09-20 09:00