Nyhetsbild

Marknaden för fritidshus svalnar

Pandemiåren skapade en rusande efterfrågan på fritidshus men nu tycks effekten avta. Var sjunde fritidshus prissänks och skillnaden mellan utgångspris och slutpris har minskat kraftigt. Bostadssajten Booli kommneterar det hela med att vi ser en återgång till prisnivåer som gällde innan pandemin.


Vanligtvis är våren och sommaren högsäsong för fritidshusmarknaden. Trots detta har många tvingats prissänka sina hus för att köpare och säljare ska mötas.


Enligt nya siffror från Booli var nästan var sjunde fritidshus, 13,3 procent, prissänkt under vecka 27. Samma vecka föregående år var snittet 8,2 procent. Stockholms län har den högsta andelen prissänkta fritidshus med hela 22,4 procent.
– Prissänkningarna kan ha flera förklaringar. Dels har utbudet av fritidshus ökat med 11 procent under vecka 27 jämfört med 2021, vilket gör att köparna har fler objekt att välja på nu. Dels har efterfrågan på fritidshus generellt minskat i takt med att fler har börjat resa utomlands igen. Och i takt med att räntorna och inflationen ökat – en gissning är att fler avvaktar med ett fritidshusköp till nästa vår, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.


Minst skillnad i norr och söder


Dessutom är budgivningarna på fritidshus lugnare i år jämfört med 2021. I snitt gick en budgivning upp med 11 procent under vecka 27. En kraftig minskning mot samma vecka förra året då snittet låg på 19,5 procent.


  Fritidshus, graf, Booli  


I Norrbottens län och Skåne län är skillnaden mellan utgångspris och slutpris minst – där såldes ett fritidshus i snitt under utgångspriset under vecka 27.
– Det är viktigt att komma ihåg att fritidshusmarknaden var exceptionellt stark under pandemiåren. Att vi ser en nedgång nu är snarare en återgång till hur det såg ut innan pandemin. Med det sagt, går du i köptankar kan det vara läge att köpa nu eller under hösten när marknaden för fritidshus går ner generellt, säger Karin Grundeus.
Mikael Barani

2022-07-15 09:08