Nyhetsbild

Lärande i arbetslivet underlättar rekrytering

Genom LIA – Lärande i arbetslivet – får både studerande och företag möjlighet att lära känna varandra under seriösa men samtidigt mindre definitiva förhållanden. Janette Jardefalk, vd för Nykvarnsbostäder, säger att LIA underlättar rekryteringen av nya medarbetare.


Elina Larsson hade jobbat 10 år på Scania i Södertälje när hon under en föräldraledighet kom på att det var dags att sadla om till fastighetsförvaltare. Hon ville ha mer variation i arbetet och letade efter ett yrke där hon kunde få nytta av sin tekniska bakgrund samtidigt som hon fick utvecklas på andra områden.
– Jag kom in på utbildningen på första försöket och har aldrig tvekat en sekund på om det här är rätt för mig, säger Elina Larsson.


Yrkeshögskolans praktikform kallas LIA (lärande i arbete) och omfattar en fjärdedel av utbildningarna. Elina Larsson gjorde sin första LIA-period på Teljenät, men valde senare att byta till Nykvarns Bostäder – Nybo – där hon gjorde LIA förra hösten.
– Jag kände direkt att jag var en i gänget. Det är en av fördelarna med en liten arbetsplats. Det spelade ingen roll att jag var där på LIA, jag fick ansvar direkt och känner att jag växte väldigt mycket av det, säger Elina Larsson.


Företaget växer av samarbetet


Nybos VD Janette Jardefalk är en varm anhängare av yrkeshögskolan och LIA. Hon har totalt tagit emot 14 LIA-studerande och säger att de gör stor nytta på företaget redan från första dagen.
– Det är nyttigt för hela organisationen. Dels är det en viktig del i vårt rekryteringsarbete, dels får vi också träna på att leva som vi lär och utbilda blivande medarbetare i vår vardag. Vi har vuxit massor av detta, säger Janette Jardefalk.


Hon ger personligen en introduktion med alla som gör praktik på bolaget.
– För mig är det viktigt att den studerande får rätt förväntningar och att vi får förtydliga vad vi förväntar oss. Det går inte att behandla alla studerande exakt lika. En del är helt självgående och andra behöver mer stöd. De är ju trots allt här för att lära sig mer, säger Janette Jardefalk.


  Janette Jardefalk och Elina Larsson, Nybo.  Jeanette Jardefalk och Elina Larsson, Nybo.


Efter att Elina Larsson avslutat sin LIA och tagit sin examen fick hon jobb på Nybo och nu ska hon snart själv ta emot en studerande.
– Det här är ett perfekt bolag att göra sin LIA på. Är man på ett för stort bolag kanske man inte får prova på lika mycket, men här blir man involverad i många olika saker och man får chansen att hoppa in lite överallt och hjälpa till, säger Elina Larsson.


Janette Jardefalk berättar att hon även i framtiden kommer att rekrytera genom yrkeshögskolan.
– Det är fantastiskt att kunna ha en LIA-studerande inne som får växa in i jobbet samtidigt som vi lär känna personen. Det blir en värdefull kompetensöverföring som gör att de studerande kan bidra mycket till verksamheten redan innan vi anställer dem, säger Janette Jardefalk.


Ett fantastiskt sätt att hitta nya medarbetare


Avslutningsvis vill hon göra ett skicka med ett budskap till andra arbetsgivare.
– Det här är ett fantastiskt sätt att testa och träffa potentiella medarbetare. Därför vill jag uppmana andra arbetsgivare att engagera er i yrkeshögskolan och ta emot fler LIA-studerande, säger Janette Jardefalk.
Mikael Barani

2022-06-20 11:13