Nyhetsbild

Samhällsbyggare toppar listan över framtidens kvinnliga ledare

Chefsorganisationen Ledarna rankar varje år framtidens kvinnliga ledare. Detta år hamnar Jenny Jonsson, vd på Byggvesta, på första plats. Det innebär att listan för första gången toppas av en byggchef.


Varje år rankas Framtidens kvinnliga ledare av Ledarna. Listan uppmärksammar 75 unga kvinnor (20–35 år) som jobbar på ledande positioner i olika branscher.


Förra året slog samhällsbyggnadssektorn rekord i antal representanter. I år tas ett nytt kliv genom att Jenny Jonsson – som i fjol nådde plats 27 – står överst på listan.


– Det känns superroligt att branschen lyfts fram och speciellt kopplingen till social hållbarhet i juryns motivering, säger Jenny Jonsson. Samhällsbyggnad är en viktig industri som har stor påverkan på så många viktiga frågor, som till exempel utsläpp, hur människor bor, och att skapa trygga och inkluderande områden.


Förra året hade listan rekordmånga byggchefer och i år står du som vinnare. Vad säger det om branschens status?
– Det visar att många vill fokusera på ökad jämställdhet i byggbranschen, vilket känns väldigt positivt, och tillsammans med rätt kultur och mentorer tror jag att vi kan komma långt. Men det kommer att kräva mycket fokus på frågan. Extra viktigt att listor som denna lyfter kvinnor i just sådana sektorer som länge varit ganska föråldrade och traditionella, för att kunna inspirera andra kvinnor till att ta plats i ledande roller. I framtiden hoppas och tror jag att vi endast kommer behöva en lista där män och kvinnor lyfts fram jämställt.


  Ritning      


Vad upplever du själv att du gör bra som ledare?
– Som ledare vill jag stå för inkludering och skapa en kultur där alla kan komma till tals med nya idéer och våga utmana befintliga lösningar. Om vi ska uppnå våra höga ambitioner kring till exempel hållbarhet måste vi lyssna till alla olika tankar och infallsvinklar. Jag vill också skapa en tydlig vision och målbild och inspirera alla till att jobba mot samma riktning.


Hela listan, och juryns motivering, hittar du på Ledarnas sajt. Övriga chefer från samhällsbyggnad är Irma Karat Dzindo (Sweco, plats 7), Cecilia Safaee (Fastighets AB Hemmaplan, plats 27) och Alida Mehovic (Sweco, plats 41).
Mikael Barani

2022-05-27 12:25