Nyhetsbild

Årets plåtslagare utsedd

Torbjörn Cajonberg har utsetts till "Årets plåtslagare" och har för detta belönats med en guldmedalj och ett stipendium. Han är anställd på Winther Bygg i Sundsvall och fick ta emot priset på Plåt & Ventföretagets kongress i Malmö.


– Jag blev jätteglad när jag fick höra att jag är ”Årets plåtslagare”. Det är verkligen kul och ärofyllt att få just detta pris, sa den pristagaren när han fick ta emot utmärkelsen som innefattar ett diplom, en guldmedalj samt ett stipendium på 20 000 kronor.


Torbjörn Cajonberg inledde plåtslagarkarriären på Sundsvallsföretagen Nilssons Plåtslageri, samt hos Larssa Olssons plåtslageri. Efter att han fått sitt yrkesbevis har Torbjörn bland annat arbetat hos T Grundströms Plåtslageri i Stockholm.


Skulle bli sjukgymnast


Sedan 1993 är Torbjörn Cajonberg anställd på Winther Bygg AB i Sundsvall. Först som ledande montör och sedan som arbetsledare, men han har hela tiden även varit aktiv som plåtslagare.
Torbjörn har ansvarat för arbetet på flera tekniskt krävande objekt. Bland annat en klockkupa på Färila kyrka, takarbeten på Hässjö kyrka samt ett nytt fint koppartak på prästgården vid Sköns kyrka.


  Torbjörn Cajonberg, årets plåtslagare 2022. Foto: Tomas Skagerlind, Plåt & Ventföretagen


Torbjörn Cajonberg, årets plåtslagare 2022. Foto: Tomas Skagerlind, Plåt & Ventföretagen.


Hur kommer det sig att du blev plåtslagare?
– Min plan när jag skulle börja gymnasiet var egentligen att bli sjukgymnast. Tänkte att det fanns möjlighet att träffa tjejer med en sådan utbildning, i jämförelse med att plugga på Bygg- och anläggning, säger Torbjörn och skrattar.
– Men syrrans kille, som jobbade som plåtslagare, fick mig på andra tankar. Han hjälpte mig att få extrajobb på plåtslageriet där han var anställd och jag gillade hantverket och märkte att jag hade talang för det, och dessutom insåg jag att det var ett yrke där man fick bra betalt.


Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln ”Årets plåtslagare”. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort: ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.” Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden.


Stiftelsens motivering:
”Stiftelsen har med hänsyn till gjorda insatser, mångsidigt omvittnat yrkeskunnande och goda personliga egenskaper beslutat att utse Torbjörn Cajonberg till Årets Plåtslagare 2022. Torbjörn är extremt kunnig och erfaren och allsidig med högt kvalitetstänk. Han är engagerad i branschen och har tillfört nya plåtslagare via interna utbildningar.”
Mikael Barani

2022-05-24 06:55