Nyhetsbild

Låga uppvärmningskostnader höjer värdet på bostaden

Att renoveringar höjer värdet på en bostad är inte någon hemlighet. I och med de stigande energipriserna har också effektiv uppvärmning stigit upp i topp gällande vilka renoveringar som är mest attraktiva för hugade köpare. Mäklarföretaget Bjurfors har genom Sifo rankat de mest lukrativa till minst givande uppgraderingarna i hemmet.


Vilka förbättringar som ökar värdet mest inför en försäljning är en fråga många ställer sig när det är dags att sälja. Och det är inte konstigt. I Bjurfors undersökning uppger åtta av tio (82 %) att de är beredda att betala mer om bostaden har genomgått en renovering.
– Att renovera löpande och investera i bostaden lönar sig så gott som alltid. De allra flesta vill köpa en bostad som är i ett så bra skick att man bara kan flytta rakt in utan att behöva göra om en massa, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.


Fredrik Kullman menar att detta kanske gäller ännu mer i dag, än för bara några månader sedan.
– Vi ser att köparnas renoveringsvilja dämpats av stigande räntor och högre inflation med dyrare priser på bland annat byggmaterial. Även om geografi och adress fortfarande väger tyngst har det blivit allt viktigare att ha något ”färdigt” för ett högt slutpris.


Värmade affärer


Men det gäller att ha koll – för allt ökar inte värdet. Mest lockande är ett miljö- och kostnadseffektivt värmesystem, visar undersökningen. Varannan svarande (50 %) uppger sig beredda att betala mer för detta. Det är en betydande ökning från när samma fråga ställdes för tre år sedan (34 procent).
– Detta ligger i linje med vår egen analys. I takt med de skenande elpriserna har vi sett ett stadigt ökat intresse för bostäder med låga uppvärmningskostnader, medan de med höga kostnader ofta varit svårare att sälja och i en del fall helt iskalla. Även om det är stor investering kan det vara värt att se över sitt värmesystem inför en försäljning, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.


  Renovering, fönster  


Tätt efter ett miljö- och kostnadseffektivt värmesystem kommer en rad andra stora – och på sikt kostnadsbesparande åtgärder – som nyrenoverat badrum (49 procent, renoverad fasad och tak (49 procent) och nya stammar för vatten och avlopp (48 procent). Längst ner på listan återfinns bland annat renoverad uteplats (2 procent) och vinkällare/vinförvaring (4 procent).


Detta är svenskarna beredda att betala ett högre bostadspris för: 1. Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning (villa enbart), 50 procent

 2. Nyrenoverat badrum, 49 procent

 3. Renoverad fasad och tak (villa enbart), 49 procent

 4. Nya stammar för vatten och avlopp, 48 procent

 5. Ny dränering (villa enbart), 39 procent

 6. Nytt kök, 39 procent

 7. Fiberanslutning, 36 procent

 8. Omdragen el/uppdaterad belysning, 26 procent

 9. Garage, 24 procent

 10. Eldstad, 19 procent

 11. Pool (villa enbart), 16 procent

 12. Elbilsladdare, 14 procent

 13. Nya vitvaror, 12 procent

 14. Planerad trädgård med fina växter (villa enbart), 8 procent

 15. Larm/skyddsdörr, 8 procent

 16. Walk-in-closet, 7 procent

 17. Exklusiva materialval, 7 procent

 18. Bastu, 6 procent

 19. Nymålade ytskikt (väggar och tak), 6 procent

 20. Nyslipade golv, 6 procent

 21. Vinkällare/vinförvaring, 4 procent

 22. Renoverad uteplats (villa enbart), 2 procentOm undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–14 januari 2022. Totalt intervjuades 1587 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Mikael Barani

2022-05-17 08:44